arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

De badkamer

De badkamer slim inrichten: tips & ideeën

Geen enkele badkamer is hetzelfde: de ene is ruim bemeten, de andere is amper enkele vierkante meters groot. De ene badkamer krijgt jeugdige gebruikers, de andere moet op de leest van senioren geschoeid zijn. Kortom, iedere badkamer heeft zijn eigen, specifieke ontwerpuitgangspunten. Interieurarchitecte Nina Nihoul deelt enkele nuttige tips.

Een badkamer inrichten, begint bij het ontwerp. “Vanaf dat moment zijn er al enkele bepalende elementen voor het eindresultaat”, merkt Nina Nihoul op. “De ruimte is een bepalend gegeven. In eerste instantie is er de vorm. Maar daarnaast ook de plaats van deur(en), ramen, afvoeren, verwarming, leidingen, ventilatie en verlichting. Moeten die elementen op dezelfde plaats behouden blijven of je zo ver gaan hier wijzigingen in door te voeren? Wil je met directe of indirecte verlichting werken? Hoeveel personen moeten de badkamer (gelijktijdig) gebruiken. Zie je de badkamer als alleenstaande ruimte of wil je ze geïntegreerd hebben bij de slaapkamer? De eigen persoonlijkheid of de uitdrukkelijke wens een bepaald product of productlijn te gebruiken, zijn tot slot nog bepalende elementen.”

Trends in de badkamer

Als je toch zal nadenken over deze elementen die het ontwerp beïnvloeden, is het goed ook wat te weten over de huidige trends. Nina Nihoul: “We zien de badkamer vandaag als meditatieruimte. Het moet er gezellig en aangenaam toeven zijn. Voor de inrichting laten we ons inspireren door de natuur. Het gebruik van kleur en licht worden zorgvuldig bestudeerd om de gewenste sferen te creëren.”

Badkamertypes

Maar niet iedereen heeft de behoefte aan een badkamer waar gezelligheid centraal staat. Er zijn nog tal van andere badkamertypes:
 
  • Badkamer bij slaapkamer

De klimatologische condities en verwachtingen in beide ruimtes liggen ver uit elkaar. Wie baden en slapen toch in één ruimte wil verenigen, moet hier de nodige zorg aan besteden. “De ruimte vraagt in eerste instantie een goede ventilatie. Verder moeten de muren en vloeren rond lavabo, bad en douche een goede waterdichtheid hebben. Ook de verlichting moet aangepast zijn: wanneer je partner een uur vroeger uit de veren moet, en jij blijft zelf nog liggen, mag het licht in de waszone niet hinderlijk zijn. Bestudeer ook waar je de verwarming plaatst. Best dicht bij de zones waar je je (naakt) wast en ver genoeg van het bed, waar je in principe geen behoefte hebt aan verwarming. Zorg ondanks de gekozen openheid toch voor een gesloten of af te scheiden ruimte voor het toilet. Dat is toch een plek waar een mens privacy wil. Let bij de materiaalkeuze voor de natte zone op hygiënische oplossingen zoals tegels of panelen."
 
  • Kleine ruimte

Hier is de uitdaging het zoeken naar een maximale flexibiliteit en functionaliteit op de kleine oppervlakte. “Je kan zelfs al een kleine bergruimte of een hok ombouwen tot een functionele badkamer. Streef naar een uitgekiende inplanting zodat je optimaal gebruik kan maken van aanwezige leidingen of warm waterproductie. Kies verder de materialen zorgvuldig om ondanks de kleine ruimte toch een aangename beleving te krijgen.”
 
  • Gezinsbadkamer

Onderhoudsgemak en gebruiksvriendelijkheid staan hier centraal. Houd in het ontwerp vooral de drukte op werk- of schooldagen in het achterhoofd wanneer meerdere gezinsleden nagenoeg tegelijkertijd de badkamer willen of moeten gebruiken. “Vermijd daarom bijvoorbeeld een toilet in deze ruimte. Of optimaliseer de bergruimte: kleine mobiele kastjes of etagères kunnen hier hun nut bewijzen. Benut alleen de vloeroppervlakte maar denk ook in de hoogte: dit laat je toe meer bergruimte te creëren, creatiever om te springen met verlichting, of de ruimte visueel te vergroten.”
 
  • Kinderbadkamer

Vandaag krijgen heel wat kinderen een eigen badkamer – al dan niet gedeeld met broer of zus. Verlies bij de inrichting van die badkamer niet uit het oog dat een kind wel geen kind blijft. “Vermijd daarom een kinderachtig geheel. Houd rekening met tieners door frisse, jeugdige accenten te gebruiken. Zo blijft de badkamer ook nog bruikbaar wanneer de kinderen het huis uit zijn en hun slaapkamer en badkamer door logees wordt gebruikt. Let bij de inrichting vooral op waterdichte en duurzame bekledingen en kies veilig kraanwerk zoals thermostatische kranen voor douche en de lavabo.”
 
  • Ouderenbadkamer

Ouderen of minder mobiele mensen hebben baat bij een badkamer met minimale hindernissen en maximale hulpmiddelen. Kies daarom een inloopdouche die gelijk ligt met de vloer en gebruik op die vloeren antislipmaterialen. Voorzie in de ruimte een toilet en laat een ruimte zone vrij rond het toilet. Een beugel naast het toilet is handig om het opstaan en zitten gaan te vergemakkelijken. Ook in de douche is ruimte aangewezen: die biedt draaimogelijkheid voor een rolstoel of extra plaats wanneer hulp bij het wassen nodig is. Een opvouwbare douchewand vergemakkelijkt ook het in- en uitrijden met een rolstoel. Op vlak van materiaalkeuze streef je best naar eenheid. Vermijd dus een mix aan materialen.

Auteur: TiM Vanhove 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in