Hoe een geschikte aannemer kiezen?
De keuze van de aannemer(s) is voor heel wat bouwheren snel beklonken. Ze vragen enkele offertes op en kiezen de partij die de laagste prijs kan voorleggen. Wees echter op je hoede met deze werkwijze. De beslissingen ingegeven door de portefeuille zijn spijtig genoeg niet altijd de verstandigste. Wil je met een goed en betrouwbaar aannemer in zee, dan let je best nog op enkele andere aspecten naast de prijs die hij kan voorleggen.
Is de aannemer geregistreerd?
Het is een absolute aanrader te werken met een aannemer die geregistreerd is. Dit biedt je de zekerheid dat hij in orde is met alle voorschriften (sociale en financiële verplichtingen) en het helpt moeilijkheden voorkomen. Bovendien levert een dergelijk aannemer je geld op. Zo kan je bij de renovatie van een woning ouder dan 5 jaar genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6 % wanneer je een beroep doet op een geregistreerd aannemer. Hetzelfde geldt voor de tegemoetkomingen voor energiebesparende maatregelen.
Is de aannemer erkend?
Een erkend aannemer is financieel en technisch doorgelicht door de Erkenningscommissie. In de particuliere woningbouw is het werken met een erkend aannemer vooral interessant wanneer je onder de wet Breyne valt.
Heeft de aannemer een vestigingsattest?
Voor sommige beroepen is een vestigingsattest nodig. Dit geeft aan of de aannemer gemachtigd en bekwaam is om het werk uit te voeren waarvoor je hem wilt inschakelen. Vraag aan je architect voor welke beroepen zo’n attest nodig is en check of de aannemers in kwestie over het attest beschikken.
Beschikt de aannemer over een kwaliteitslabel?
Hoe scheid je het kaf van het koren in de lange aannemerslijsten? Een methode om na te gaan of je met een kwaliteitsaannemer werkt, is te controleren of hij over een kwaliteitslabel beschikt. Zo is er Qualibouw, het kwaliteitslabel Domotica,…
Is de aannemer lid van een beroepsorganisatie?
Door zijn jarenlange ervaring bouwt de aannemer een zekere knowhow uit. Wanneer de aannemer lid is van een beroepsorganisatie, blijft hij voortdurend op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in zijn branche. Bovendien krijgt hij de mogelijkheid om bijscholingen en opleidingen hieromtrent te volgen.
Welke referenties kan de aannemer voorleggen?
Vraag bij de aannemer enkele adressen op van projecten die hij eerder realiseerde. Pols bij enkele bouwheren uit de lijst naar ervaringen met de aannemer in kwestie. Hoe was de kwaliteit van het geleverde werk? De service? Hoe was hij in de omgang?
Wat zegt de offerte?
Op basis van de offerte kan je ook al een en ander van de aannemer leren. Zo moet de aannemer in de offerte vermelden op welke manier de prijzen bepaald zijn (vaste prijs, tegen prijslijst,…) Ga bij de vergelijking van de offertes niet alleen af op de totaalprijs, want dan vergelijk je appelen met peren. Neem de offertes grondig door met de architect.
Bron: Innovatief Plus - mei 2005