Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonneplan moet zonnepanelen in het zonnetje zetten

De Vlaamse Regering keurde het Zonneplan goed. Dit plan moet ervoor zorgen dat we het potentieel van de zon ten volle benutten, klinkt het bij initiatiefnemer Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
Het Zonneplan dat de Vlaamse Regering vandaag goedkeurde, wil het aandeel zon in onze totale energiebevoorrading vergroten. Minister van Energie Bart Tommelein: ‘We maken iedereen bewust van het potentieel van zon, maken het mogelijk om te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander en verruimen de energielening. We willen iedereen mee in bad trekken: overheden, bedrijven, organisaties én burgers.’

Om iedereen bewuster te maken van de mogelijkheden lanceren we een zonnekaart. Daarop kunnen burgers, bedrijven en overheden met één muisklik de meerwaarde van zonnepanelen op hun dak zien.

Drempels wegwerken

Er zijn verschillende redenen waarom niet iedereen zonnepanelen kan plaatsen. Denk maar aan wie in een appartement woont, een schaduwrijk dak heeft, niet over voldoende budget beschikt voor de investering, enzovoort. Ook bedrijven plaatsen omwille van een veelheid van redenen geen zonnepanelen.

We maken het daarom makkelijker om te participeren in hernieuwbare energieprojecten. Burgers, bedrijven en overheden zullen via crowdfunding of zonnedelen kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van een ander. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om te salderen op afstand (waarbij het rendement van de investering wordt afgetrokken van de eigen elektriciteitsfactuur).

We verruimen ook de goedkope energielening zodat burgers en voortaan ook vzw’s makkelijker kunnen investeren in zonnepanelen. We spreiden de terugbetaling over een langere termijn: voor de reguliere ontlener van 5 jaar naar 8 jaar, en voor de sociale doelgroep en vzw’s naar 10 jaar. Daarnaast verhogen we het maximaal te ontlenen bedrag van 10.000 naar 15.000 euro. De sociale doelgroep breiden we uit naar iedereen die geniet van het sociaal tarief van gas en elektriciteit.

Een voorbeeld:
Meer info: Zonneplan

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in