Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zonnepanelen: van idee tot plaatsing

Je wilt zonnepanelen installeren, maar weet niet hoe er aan te beginnen. Ongetwijfeld wordt je wel eens meer geconfronteerd met dit soort vragen. In een nieuwe rubriek helpen we je wekelijks op weg om een antwoord te vinden. In deze eerste bijdrage belichten we dan maar de zonnepanelen.

Om te beginnen moet je weten dat er twee verschillende types bestaan: fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. Het laatste type werkt samen met een zonneboiler en genereert warm water. De boiler werkt op zijn beurt ook samen met een klassiek verwarmingssysteem.
Het andere type, de fotovoltaïsche of pv-panelen (van het Engelse photovoltaic) zetten de straling van het zonlicht om in gelijkstroom. Met een omvormer zet je deze gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom die bruikbaar is in de woning.

Zonnepanelen, een idee?

Ongeacht welk type panelen je wilt installeren, de eerste stap zal altijd het aanvragen van advies en een offerte bij vakmensen zijn. Voor thermische panelen is het belangrijk na te gaan of je bestaande boiler geschikt is om de panelen aan te koppelen. Indien niet, moet je ook een nieuwe boiler aanschaffen. Ook moet bestudeerd worden hoe het leidingenwerk van het dak naar de verwarmingsketel gebracht kan worden: is er een schacht in de woning, moet er buiten over de gevel gewerkt worden? Dat geldt ook voor de leidingen van de pv-panelen naar de omvormer.
Verder zal de vakman – voor beide types - moeten bekijken of het bestaande dak voldoende draagkrachtig is om de panelen te dragen. In de studie zal de vakman ook volgende elementen bekijken:

  • De dakhelling: deze moet in een hoek van 30 en 60° liggen voor een goed rendement en om in aanmerking te komen voor fiscale aftrek
  • De oriëntatie: de panelen moeten zuidoost tot zuidwest georiënteerd liggen
  • Het huidige stroom- of warm waterverbruik. Dat is nodig om de correcte omvang van de installatie te becijferen

Studie voor zonnepanelen

Op basis van de verzamelde informatie over het verbruik berekent de installateur een gepaste installatie en maakt hierop een offerte. Voor de fotovoltaïsche panelen hanteert hij het dagverbruik en een deel van het nachtverbruik uit als uitgangspunt. Bij goed weer kan een deel van het nachtverbruik immers ook ‘gratis’ overdag gebeuren. De kans is zelfs groot dat je zo weinig verbruikt, dat je in een ander tarief valt en de elektriciteitsleverancier geen verschil meer maakt tussen dag- en nachttarief.

In een doorsnee gezin schommelt het verbruik rond de 3 500 kWh. In dat geval zal de installateur een installatie van 4 000 kWpiek voorstellen. Dit is het vermogen dat de installatie kan produceren bij een rendement van 100%. Maar in ons Belgische klimaat is dat niet realistisch en houden we rekening met een factor 0,85 om het reële rendement te bepalen. De installatie van 4 000 kWpiek zal dan de nodige 3 500 kWh kunnen produceren op jaarbasis.

Stedenbouwkundige vergunning of niet?

Als je thermische- of pv-panelen wil plaatsen heb je in de meeste gevallen geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Op een plat dak is de plaatsing van zonnepanelen vrijgesteld als de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitsteekt. Op een hellend dak moet de installatie geïntegreerd worden: op de dakbedekking of ter vervanging ervan. De plaatsing mag wel niet strijdig zijn met een andere regelgeving zoals bijvoorbeeld beschermde erfgoed, verkavelingsvoorschriften, of lokale plannen. Habitos.be raadt je daarom aan eerst advies te vragen bij je gemeente of stad.

Na het afleveren van de vergunning kun je de panelen laten plaatsen. Hiertoe komen er haken in het dak waarop de panelen worden bevestigd of worden de dakpannen vervangen door de panelen. Verder is in het geval van pv-panelen ook een aanpassing van de elektrische installatie nodig en plaatst de installateur de omvormer. Bij thermische panelen wordt een aansluiting op de boiler gemaakt of wordt een nieuwe boiler geplaatst. De nodige pompen en een sturingsgroep zorgen ervoor dat de panelen alleen water naar de boiler voeren op momenten dat dit rendabel is.

Subsidies zonnepanelen

De installatie van de pv-panelen blijft voordelig ondanks de daling in waarde van de groenestroomcertificaten. De fiscale aftrekbaarheid is al geschrapt. In 2013 zou het kunnen dat de regering de waarde voor de groenestroomcertificaten laat dalen tot 90 euro of zelfs helemaal afgeschaft. Hou ons nieuws in de gaten!

Meer weten over zonnepanelen?

PV-panelen of fotovoltaïsche zonnepanelen

Om zonne-energie om te zetten in elektriciteit heb je fotovoltaïsche zonnepanelen nodig.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in