Zonnepanelen en hun maximum rendement
Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen?
We moeten eerst en vooral een duidelijk onderscheid maken tussen thermische zonnepanelen, die zorgen voor de productie van sanitair warm water, en fotovoltaïsche zonnepanelen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit. De onderstaande tips zijn van toepassing op de plaatsing van thermische zonnepanelen, de zogenaamde zonneboiler. Thermische zonnepanelen moet je altijd plaatsen in combinatie met een na-verwarmingssysteem (zoals bv. een gas- of stookolieketel of een warmtepomp).
Tips voor een maximaal rendement
Thermische zonnepanelen zijn niet alleen milieuvriendelijk, ze verlagen ook de energiefactuur aanzienlijk. De nieuwe generatie zonnepanelen onderscheidt zich immers door zijn hoge energie-opbrengst. Met een zonneboiler voor warmwaterproductie kun je tot 60% besparen op het energieverbruik voor het produceren van sanitair warm water. Om uit de zonnepanelen een maximale opbrengst te halen, hou je best rekening met deze belangrijke factoren:
• Hoe oud is jouw huidige ketel?
Indien jouw huidige verwarmingsketel ouder is dan 10 jaar, is het aangewezen om deze eerst te vervangen door een hoogrendemenstketel vooraleer je er zonnepanelen op aansluit. Hierdoor alleen bespaar je al merkbaar op het energieverbruik voor de verwarming.
Het vervangen van een oude verwarmingsketel door een nieuwe condensatieketel levert namelijk een besparing tot 35% op de energiefactuur op. Die besparing krijg je dankzij een verhoogd rendement en dus een zuiniger verbruik. De nieuwste generatie condensatieketels haalt een rendement van 109 procent. Dit verhoogde rendement is het gevolg van het principe van de condensatietechniek, waarbij de warmte die in de rookgassen aanwezig is gerecupereerd wordt.
Ook de bijverwarming van de zonneboiler gebeurt zuiniger met een condensatieketel.
• Is je woning goed geïsoleerd?
Welk nut heeft een investering in een zuinige verwarming en warmwaterproductie met zonnepanelen, als de warmte zomaar via de ramen en muren naar buiten vliegt? Dit soort installatie is pas interessant nadat in de woning eerst alle andere essentiële ingrepen voor een grotere energie-efficiëntie zijn uitgevoerd: isolatie, dubbele beglazing, enz. Dus eerst goed isoleren, dan pas investeren in zonne-energie.
• Ideale plaatsing zonnepanelen
Geef de zonnepanelen een goede plaats. Zonnepanelen halen het hoogste rendement als ze gericht zijn naar de hoek tussen het zuidwesten en het zuidoosten. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimale opbrengst, hangt ook af van hun oriëntatiegraad. Hoe minder zuidelijk ze gericht zijn, hoe meer panelen je nodig hebt.
• Premies en fiscale aftrekbaarheid
Op termijn betekent een zonne-energiesysteem een aanzienlijke besparing, zelfs rekening houdend met de kosten voor het materiaal en de installatie.
Het gebruik van milieuvriendelijke energie wordt aangemoedigd door de overheid, de intercommunales en bepaalde steden en gemeenten. Dit gebeurt in de vorm van fiscale aftrekbaarheid, premies en subsidies. Voor het plaatsen van een zonne-energiesysteem word je met andere woorden extra beloond. Let wel: de premies voor zonnepanelen dalen, hoewel de zonneboiler binnenkort (2012-2013) meer steun zal krijgen. Meer informatie hierover is te vinden op het premieluik van Habitos.be Premies en Subsidies.
Meer info: Vaillant
Partnerinfo
Voor de productie van warm water met zonne-energie biedt Vaillant de keuze uit 2 systemen:
1. Drukloos systeem auroSTEP
Dit systeem bestaat uit (één of twee) drukloze collector(en) auroTHERM VFK 135 D, dat samen met een een zonneboiler van 150 of 250 liter, een ingebouwde regeling en alle extra accessoires voor montage en installatie als één pakket aangeboden wordt.
Voordeel van de auroSTEP is de eenvoud in installatie en gebruik. De auroSTEP wordt aangeboden in 2 uitvoeringen (boiler van 150 of 250 liter) en is geschikt voor gezinnen tot 5 personen.
2. Systemen onder druk: de auroTHERM + zonneboiler auroSTOR en regeling. Voor de gevallen waar de auroSTEP niet voldoet (grotere gezinnen, hogere warmwaterbehoeftes, andere installatie-omstandigheden, ...) kan gekozen worden voor een systeem onder druk met de zonnecollectoren auroTHERM VFK 145 H voor horizontale montage en VFK 145 V voor verticale montage. Daardoor kan de installatie gebeuren in functie van de vorm van het dak en de beschikbare ruimte. Met deze collectoren wordt individueel berekend hoeveel er noodzakelijk zijn en het type boiler (300, 400, 500 liter) erbij hoort.