Zonneglas doet gebouwen zelf energie opwekken

Gewijzigd op 18/02/2013 door Daan Slingers

Het is tegenwoordig een normaal beeld geworden om vanuit de lucht gebouwen bezaaid met zonnepanelen te zien. Maar waarom zou het gebouw zelf niet uit zonnepanelen gemaakt kunnen zijn? Een Brits bedrijf maakt het mogelijk met een nieuw kleurrijk zonneglas. En nog mooier: het kost maar tien procent meer dan gewoon glas.
Drievoudig glas
© Saint Gobain Glass
Het glas bestaat uit een transparante laag zonnecellen die ongeveer twaalf procent van de opgevangen zonne-energie in elektriciteit kunnen omzetten. De opgewekte energie kan naar het algemene stroomnet vervoerd worden of gebruikt worden in het gebouw zelf. "Als je van plan bent om een glazen gebouw te bouwen, dan heb je al beslist om voor glas te betalen. Met dit glas betaal je maar een kleine meerkost, ongeveer tien procent meer dan normaal glas", zegt Kevin Arthur, oprichter van Oxford Photovoltaics, een bedrijf dat verbonden is aan de universiteit van Oxford.

Kleuren

Het glas is in allerlei kleuren beschikbaar. "In principe kunnen we dit zonneglas in iedere kleur maken, maar de ene kleur is efficiƫnter dan de andere: zwart is heel goed, groen is redelijk goed, rood gaat nog, maar blauw werkt niet zo efficiƫnt", aldus Arthur.

Onderzoekers experimenteren met nog meer mogelijkheden om gebouwen uit te rusten met materiaal dat duurzame energie kan genereren. Misschien zullen de daken van gebouwen en auto's in de toekomst standaard uit dat soort materiaal bestaan.

Bron: Het Laatste Nieuws