Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Zijn fotovoltaïsche panelen nog interessant?

De verkoop van pv-panelen zit opnieuw in de lift. Blijkbaar heeft zelf elektriciteit maken dan toch nog heel wat voordelen. Belangrijk is wel te spelen volgens de nieuwe spelregels in het certificatensysteem.
De interesse in pv-panelen neemt opnieuw toe. Na een terugval in de verkoop met meer dan 95% in 2013 ziet Izen Energy Systems een opnieuw een positieve trend in 2014. De specialist ziet verschillende redenen voor de heropleving:
 
  • Financieel rendement

    Voor een gemiddelde installatie mag je rekenen op een financieel rendement van 7% op 20 jaar. Een gemiddeld spaarboekje bij een bank komt vandaag met moeite aan 1%. Iemand met pv-panelen betaalt vooraf de elektriciteitsfactuur voor 20 jaar aan een zeer interessant tarief.  
  • Lage kostprijs

    Een gemiddelde installatie van 3.500Wp (14 panelen) kost vandaag zo’n 6.600 euro. Enkele jaren geleden telde je nog het dubbele neer voor dezelfde opstelling. Het ziet er overigens naar uit dat de prijs de komende jaren nog verder zal dalen. De minimumprijs voor de invoer van zonnepanelen uit China ligt immers voor heel Europa vast.  
  • Hernieuwbare energie verplicht in nieuwbouw

    Zonne-energie wordt als de goedkoopste optie beschouwd om aan de nieuwe verplichting in de EPB-regelgeving te voldoen. Bovendien hebben de pv-panelen een gunstig effect op het E-peil. Eén zonnepaneel zal het E-peil van een gemiddelde woning met 1 punt doen zakken.  
  • Onafhankelijkheid energieprijzen

    Vreemd genoeg heeft het wegvallen van de certificaten de interesse voor de panelen opnieuw aangewakkerd. Bovendien zorgen zonnepanelen er voor dat men onafhankelijk wordt van de fluctuerende energieprijzen.

Nieuwe spelregels

Sinds 1 januari gelden er nieuwe regels voor de toekenning van groenestroomcertificaten. Wie pv-panelen plaatst op een nieuwbouw of grondige renovatie heeft geen recht meer op de certificaten aangezien het gebruik van een vorm van hernieuwbare energie verplicht is in de EPB-regelgeving. De certificatenregeling blijft wel van toepassing voor bestaande woningen (met stedenbouwkundige vergunning voor 1 januari 2014).
 

Bandingfactor

De hoeveelheid elektriciteit die je dient te produceren om in aanmerking te komen voor één groenestroomcertificaat ligt echter hoger dan 1.000kWh (zoals voorheen). Deze hoeveelheid wordt vermenigvuldigd met een bandingfactor. Voor installaties ≤10kW bedraagt deze factor 0,268 (voor de periode 31/12/13 – 30/06/14). Dat betekent dat je concreet 3.731kWh dient op te wekken om recht te hebben op één groenestroomcertificaat. De waarde van het certificaat bedraagt 93 euro.
Auteur: TiM Vanhove – juni 2014

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in