arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Energie

Wie is verantwoordelijk bij een gasontploffing?

Als je droomt van het bouwen of verbouwen van je eigen stek, dan heb je meestal een mooi bouwavontuur voor ogen. Ook als je huis helemaal af is, denk je niet aan de dingen die mis kunnen lopen. Toch bewijzen gasexplosies zoals die in Luik enkele weken geleden, dat het ook jammerlijk mis kan lopen. Wie is dan verantwoordelijk voor de schade bij zo’n gasontploffing? We vroegen het aan Bart Thomas van de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG).

“Wie verantwoordelijk is voor het ontstaan van een gaslek of ontploffing, verschilt geval per geval,” begint Bart Thomas. “Bij grote schade komt het parket ter plaatste en stelt een expert aan die alles nader zal onderzoeken. Afhankelijk van de oorzaak zal een of meerdere partijen verantwoordelijk gesteld worden.”

 

Norm

Gasinstallaties moeten voldoen aan een aantal strikte voorwaarden en reglementeringen, omschreven in de normen NBN D51-003, NBN D51-004, NBN B61-001 en NBN B61-001. Zowel de gasinstallateur als de aannemer en de architect moeten rekening houden met deze normen. “Een eenvoudig voorbeeld: een verwarmingsketel van meer dan 70 kilowatt/uur moet in een aparte stookplaats geïnstalleerd worden. Die kamer moet uitgerust zijn met brandwerende muren en deuren. Blijkt nu dat er geen brandwerende deur geïnstalleerd is, en er ging iets fout, dan zal de expert nagaan hoe het komt dat die deuren niet zijn geïnstalleerd. Staan ze op het bouwplan of in het bestek van de architect beschreven? Als dat niet het geval is, heeft de architect een fout begaan.”

 

Luchtdoorgang

“Gasleidingen in gebouwen moeten door een geventileerde gaskoker lopen. Als tijdens de afwerking van het gebouw blijkt dat die koker luchtdicht gemaakt is, bijvoorbeeld door pleisterwerken, dan kan het gas zich in de koker ophopen met een eventuele explosie tot gevolg. Ook hier zal de expert nagaan of de architect geen fout gemaakt heeft op zijn plan. Is met het bouwplan alles in orde, dan zal de expert de aannemer aan de tand voelen. Blijkt dat een overijverige interieurbouwer de gaskoker heeft afgesloten, dan zit daar de schuldige.”
De schoorsteen is een plek waar al eens iets fout mee wil lopen. “Een schoorsteen moet bepaalde afmetingen hebben en ook een mooi verticale luchtdoorgang is van belang. Als die gehinderd wordt door horizontale obstakels, kan er een schouwbrand ontstaan omdat de schouw niet goed trekt. De expert zal nagaan hoe die horizontale obstakels daar komen en wie verantwoordelijk is.”

 

Regels naleven

De rookafvoerkanalen mogen ook niet in aanraking komen met brandbare bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld isolatie. Is dat wel het geval, dan zou de isolatie wel eens in brand kunnen schieten of gaan smeulen, met een grote rookontwikkeling tot gevolg. “Ook hier zal de expert nagaan wie die rookafvoerkanalen met het isolatiemateriaal in contact bracht. Het is dus een kwestie van goed opletten dat je de regels naleeft, voor alle bouwpartners. Dus zowel bouwheer en gasinstallateur als architect en aannemer,” besluit Bart Thomas van de KVBG.
 

Meer info: KVBG/Aardgas

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in