Welke materialen gebruik ik om bio-ecologisch te bouwen?
Nagroeibare bouwmaterialen
Bouwmaterialen die gemaakt zijn van nagroeibare stoffen, zonder toevoeging van chemische stoffen, zijn het meest ecologisch.
Nagroeibare stoffen:
- Nagroeibare stoffen zijn bijvoorbeeld hout, hennep, vlas, kurk, riet, bamboe, kokos, katoen, schapenwol, stro, …
- Nagroeibare bouwmaterialen zijn onder andere:
- constructiehout
- kurk als muur- of vloerbedekking of als isolatiemateriaal
- riet als dakbedekking
- bamboehout voor de vloer of binnendeuren, voor kasten
- kokos, schapenwol, hennep, vlas, stro, papiervlokken als isolatie
- zetmeel, lijnolie om muren of hout mee te bewerken
- Nagroeibare grondstoffen zijn eigenlijk onuitputtelijke grondstoffen – afkomstig van de land- en bosbouw- omdat ze steeds opnieuw gekweekt of aangemaakt kunnen wordenzijn heel gemakkelijk te recycleren en/of te composteren, als ze niet bewerkt zijn met chemische producten
- Nagroeibare grondstoffen kunnen zorgen voor de ontwikkeling van de lokale economie (ter plekke telen en verdelen). Bijvoorbeeld strobouw: het stro kan afkomstig zijn van een boer in jouw buurt. Lemen muren: leem in eigen land gewonnen of afkomstig van je eigen stukje bouwgrond.
Bouwmaterialen van mineralen
Minerale materialen zijn afkomstig van grondstoffen die aan ons aardoppervlak gedolven worden, zoals gesteenten en klei. Kies hier liever voor ruim voorradige grondstoffen, zoals zand en klei, in de plaats van beperkt voorradige producten zoals zeldzame metalen.
Bepaalde reststoffen uit de industrie, zoals rookgasontzwavelingsgips en materialen gemaakt van afval van gebakken klei, zijn ook aanvaardbaar als bio-ecologisch bouwmateriaal. Baksteen wordt aanvaardt als bio-ecologisch bouwmateriaal, al vergt het wel veel energie (het bakken) om een baksteen te produceren. Bouwen met leem is een nog milieuvriendelijker alternatief.
Synthetische bouwmaterialen
Synthetische materialen vermijd je beter. Het zijn materialen en producten gemaakt van (petro)chemische grondstoffen (aardolie) of van delfstoffen die diep uit de aarde komen en daarom niet herwinbaar, noch afbreekbaar zijn.
Bovendien is het ook niet zeker dat langdurige blootstelling aan chemisch bewerkte materialen geen kwaad kan.
Gerecycleerde grondstoffen
Gerecycleerde grondstoffen lijken erg milieuvriendelijk, omdat ze gemaakt zijn van afval. Het gevaar van deze producten schuilt in het feit dat de recyclage van afvalstoffen een industrie op zich geworden is.