Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Vlaming gaat de BEN-challenge aan. BEN jij al mee?

Bijna-EnergieNeutraal (BEN) bouwen is de toekomst. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-norm trouwens wettelijk verplicht. Maar ben jij al mee?

Nu BEN-bouwen biedt immers niets dan voordelen, zowel op het vlak van comfort als op het vlak van energiebesparing, premies, belastingen en leningen. Zo kon je al langer bij enkele banken een BEN-krediet krijgen. Sinds juli kan je ook als nieuwbouwer – op voorwaarde dat je BEN bouwt - een extra voordelige energielening bij het Energiehuis in je gemeente afsluiten. 

BEN-enthousiasme

Hoewel de BEN-standaard voor nieuwbouw pas vanaf 2021 wettelijk verplicht zal zijn, gaf een enquête van Mijn Huis Mijn Architect vorig jaar aan dat 49% van de kandidaat-bouwers toen al BEN wilden bouwen. Volgens het VEA (Vlaams EnergieAgentschap) voldeed 1 woning op 25 met bouwaanvraag in 2012 (!) al aan de eisen die aan BEN-woningen worden gesteld.

Nu al BEN-bouwen levert alleen maar voordelen op. Je zorgt voor een beter comfort in je nieuwe huis door minder warmteverlies en minder tocht, je bewijst het milieu een dienst, je profiteert van een zeer lage energiefactuur en vermits je woning nu al aan de toekomstige normen voldoet, zorg je ervoor dat je woning zijn waarde ook na 2021 behoudt. 

Op praktisch vlak is de stap om nu al BEN te bouwen overigens helemaal niet groot. Zeker met de oplossingen die diverse marktleiders uit de Belgische bouwsector (Wienerberger, Isover, Recticel Insulation, Viessmann, Renson, Deceuninck en Saint-Gobain Glass) op www.IedereenBen.be voorstellen, blijken de 7 voorwaarden voor een BEN-nieuwbouw perfect haalbaar en betaalbaar. 

Schrijf je in voor de BEN-challenge

Particulieren met bouwplannen kunnen terecht op www.IedereenBen.be met vragen zoals ‘Aan welke voorwaarden moet een BEN-woning voldoen?’, ‘Op welke financiële stimuli kan ik rekenen’ en ‘Hoe bereik ik de BEN-standaard, gaande van dak en vloer, over buitenmuren, glas, ramen en deuren, tot en met de ventilatie, verwarming en hernieuwbare energie’?

Meer info? Iedereenben.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in