Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Sanitair warm water met stookolie

Met stookolie kun je meer dan enkel je woning verwarmen. Het is ook mogelijk om sanitair warm water te produceren met stookolie. Dit kun je doen met een stockage (boiler) of een doorstromer.
De keuze van het systeem hangt af het gewenst sanitair comfort. Wil je gelijktijdig of kort na elkaar een bad of douche nemen opteer je best voor een boiler. Heb je minder behoefte aan grote waterhoeveelheden is een doorstromer voldoende. Een boiler kies je op basis van waterinhoud, voor een gezin van 4 personen is een boiler van 100 à 200 liter een goede keuze. Doorstromers worden gekozen op basis van debiet, hier heb je de keuze tussen 10 à 16 liter/minuut. Om een idee te hebben : een gewone douche verbruikt 7 à 12 liter/minuut, een badkraan zit als snel aan 16 liter/minuut.

Boiler

Voor de bereiding van sanitair warm water met stookolie kun je dezelfde installatie gebruiken als voor de verwarming, de cv-installatie.

Bij een boiler heb je één ketel waar de boiler op aangesloten is, die dient voor zowel de productie van sanitair warm water als voor het warm water van de centrale verwarming.

Het sanitair water wordt opgewarmd met het verwarmingswater door middel van een warmtewisselaar of een dubbele wand. Deze zijn uiteraard hydraulisch van elkaar gescheiden.

Er is altijd een permanente voorraad sanitair warm water beschikbaar. Dit komt door de voorrangsregeling. Dit systeem geeft voorrang aan het aanmaken van warm water en zet gedurende korte tijd de verwarming op non-actief. Dit gebeurt wanneer de temperatuur van het water in de boiler te laag wordt, omdat er net warm water is afgetapt en koud water is toegevoegd. Het voordeel hiervan is dat er op een paar minuten tijd de volledige inhoud van de boiler terug op temperatuur gebracht wordt, dit is ook de reden dat de debieten van een boiler merkelijk hoger liggen dan een doorstromer. Dit gebeurt wanneer de temperatuur van het water in de boiler te laag wordt, omdat er net warm water is afgetapt en koud water is toegevoegd.

De boiler kan ingewerkt zijn in de ketel of kan apart geplaatst worden. De keuze tussen beiden hangt voornamelijk af van de beschikbare oppervlakte.

Kies voor het Optimaz of het Optimaz-elite label

Het Optimaz label is weggelegd voor stookolieketels die:
  • Een nuttig rendement1van minimum 90% halen
  • Voldoen aan de strengste normen 9**inzake NOx- en CO-emissies. 
Het Optimaz-elite label is weggelegd voorstookolieketels die:
  • Condenserend zijn, deze gaan dus nog extra energie recupereren die zich nog in de waterdamp van de rookgassen bevindt
  • Een nuttig rendement van minstens 98% behalen

Doorstromer

Een doorstromer warmt enkel water op als er vraag naaris. Het toestel slaat dus geen water op. De doorstromer is compact,
maar ook minder comfortabel (wegens kleiner debiet). Dit systeem wordt relatief weinig toegepast met stookolieketels.

Alternatieve energie

Water kun je voor een deel (60%) laten opwarmen door de zon. Hiervoor heb je een zonnecollector nodig, die vangt het zonlicht op, zet het om in warmte en geeft deze warmte af aan een zonneboiler, die het opgewarmde water opslaat. Wanneer er te weinig voorraad is (bijvoorbeeld in de winter), moet je een beroep doen op een bijverwarming. Stookolie kan perfect dienen als bijverwarming. In een bestaand systeem kan je een tweede boiler gebruiken die door de zon het sanitair warm water zal voorverwarmen. Meestal wordt er echter een speciale zonneboiler gebruikt die zowel aangesloten is op de zonnepanelen als de ketel die dan voor de naverwarming zorgt.

Onderhoud

Een centrale stookinstallatie moet je verplicht jaarlijks laten controleren. Dit kost je ongeveer € 70 tot € 130 euro. Bij individuele toestellen bestaan er geen wettelijke verplichtingen. Toch is het raadzaam boilers jaarlijks te laten controleren om kalkaanslag op de warmtewisselaar vermijden. Zo blijft het rendement van het toestel hoog en vergroot de levensduur. 

Premies

Voor alle premies van stookolieketels bekijk ons overzicht: premies en subsidies.

Auteur: Daan Slingers met dank aan Informazout

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in