arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Energie

Overgangsmaatregel moet zonnepanelensector redden

Door een onvoorzien tekort aan materialen voor de installatie van zonnepanelen, dreigen veel Vlaamse installateurs in financiële moeilijkheden te komen. Ook gezinnen riskeren geld mis te lopen. Vlaams parlementslid Bart Martens (SP.A) heeft een oplossing klaar.


Vlaanderen kent al een tijdje een stormloop op zonnepanelen. Die stormloop werd nog in de hand gewerkt door de beslissing om de Vlaamse premie voor zonnepanelen vanaf 2010 af te bouwen. Daardoor kunnen veel installateurs de vraag amper volgen. Bovendien kampen ze de laatste tijd met een tekort aan materialen. Dat tekort wordt vooral veroorzaakt door een onverwachte piek in Duitsland, waar de regering eveneens besliste om de steun voor zonnepanelen te verminderen na 2010.

'De levertermijnen voor bepaalde onderdelen lopen op tot 15 weken en dat is een ramp voor veel installateurs. Zij schieten hun leveranciers vaak voor, maar worden intussen zelf niet betaald door hun klanten zolang de installatie niet is opgeleverd. Bovendien dreigen sommige klanten met schadeclaims tegen de installateurs omdat ze door de vertraging niet meer zouden kunnen rekenen op de gunstige Vlaamse premieregeling van 450 euro per groenestroomcertificaat. Vanaf 2010 zakt dat premiebedrag namelijk tot 350 euro per certificaat. Die schadeclaims zouden kunnen oplopen tot 8.000 euro per installatie', legt Bart Martens uit.

Overgangsregeling
De situatie dreigt volgens Martens een 'vloed aan faillissementen' in de sector te veroorzaken. 'Er zouden 2.000 jobs op het spel staan', stelt hij. 'Dat terwijl we de sector van de hernieuwbare energie willen ondersteunen en laten groeien.'
De SP.A-politicus diende daarom een amendement in op het programmadecreet waarin hij pleitte voor een overgangsregeling. Installaties die in 2009 werden besteld, die al een eerste keer gekeurd werden en die al grotendeels geïnstalleerd werden in 2009 komen nog in aanmerking voor de huidige premie. Voorwaarde is wel dat er voor 1 maart 2010 een tweede keuring wordt uitgevoerd en dat het vermogen van de installatie niet is vergroot tegenover de eerste keuring. Er mogen met andere woorden geen panelen worden bijgeplaatst.
Het amendement van Martens werd donderdag unaniem goedgekeurd in de commissie Wonen en Energie. Het is nu nog wachten op groen licht van de plenaire van het Vlaams parlement.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in