Economie

Nul Energiehuis beloond met Energy Saving Award

Passive Plus, of Nul energiehuis – het nieuwste concept van Young Budget Homes – gaat er prat op volledig energieonafhankelijk te zijn. De woning heeft geen aansluiting op het aardgasnet nodig en fotovoltaïsche zonnepanelen zorgen dat je niet afhankelijk bent van een elektriciteitsleverancier. Voor Batibouw voldoende om de Energy Saving Award toe te kennen.


Passive Plus of het nul Energiehuis: het concept staat nog in zijn kinderschoenen in ons land, maar het maakte toch al zoveel indruk op de jury van de Batibouw Energy Saving Award om als laureaat uit de bus te komen.
Volgens Young Budget Homes – de firma die het concept vanuit Duitsland in ons land introduceerde – is het concept het beste spaarboekje ooit. Het huis is immers volledig energieonafhankelijk. Alle nodige energie wordt volledig zelf geproduceerd.

Energieonafhankelijk
Het PassivePlus gaat – zoals de naam ook al aangeeft – nog een stap verder dan het Passiefhuis. Een passiefhuis wordt verwarmd en koel gehouden met energie die de zon en aarde gratis leveren. Ook de lucht wordt er permanent ververst.
Het PassivePlus-concept voorziet daarbovenop in al je energiebehoeften. Fotovoltaïsche panelen zorgen ervoor dat je nooit meer afhankelijk bent van een externe energieleverancier, en dus ook niet van de uit de pan swingende energieprijzen. Je verwarmt, ventileert, kookt en wast gratis en dat een heel leven lang. Door die eigen elektriciteitsproductie ben ook in mindere mate verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot.

Duurder
De investering in een PassivePlus woning weegt zwaarder, maar ze brengt ook een veelvoud op. In het lastenboek van een nul-energiehuis zitten standaard spaarlampen en milieuvriendelijke huishoudtoestellen. Zulke toestellen zijn iets duurder, maar verbruiken nauwelijks 5% van wat we gewoon zijn. Als we alle besparingen en subsidies in rekening brengen, hoeft het niet te verwonderen dat een nul-energiehuis al vanaf het eerst jaar een batig saldo vertoont.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in