Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Misverstanden over zonneboilers ontkracht

De plaatsing van een zonneboiler heeft een gunstige invloed op het energieverbruik voor de productie van warm water. Toch laten heel wat mensen zich weerhouden omwille van enkele foutieve stellingen. Het Vlaams Energieagentschap helpt enkele van deze dooddoeners de wereld uit.

Misvatting 1: Zonneboilers werken niet op een bewolkte dag


Zonlicht is voldoende om energie op te wekken, het hoeft daarom geen zonnige dag te zijn. Omdat thermische zonnecollectoren energie opwekken door de warmte van de zon, en niet door het licht, kan wel worden gesteld dat er minder zonne-energie is bij een bewolkte hemel.

Misvatting 2: Voldoende thermische zonnecollectoren = gratis warm water het hele jaar lang


De oppervlakte van de zonnecollectoren moet worden aangepast aan de inhoud van de zonneboiler. Te veel m² zonnecollectoren leidt tot overdimensionering. Daarom is het noodzakelijk dat er een individuele, nauwkeurige berekening gemaakt wordt, afhankelijk van onder andere de warmwaterbehoefte en de oriëntatie van de zonnecollectoren. Doorgaans is het mogelijk 50 liter sanitair water op te warmen met 1 m² zonnecollectoren.

Misvatting 3: Als ik thermische zonnecollectoren plaats, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen

 
Een zonneboilersysteem bestaat altijd uit collectoren en een boiler. De zonneboiler wordt in combinatie met de verwarmingsketel geplaatst, niet in de plaats van. De bestaande verwarmingsketel blijft haar dienst bewijzen, en wordt gekoppeld aan de zonneboiler. De zonneboiler levert op jaarbasis 50 tot 60 % van de warmwaterproductie. De rest van de warmwaterproductie gebeurt door de bestaande verwarmingsketel. Ook in het geval van buiscollectoren kan de bestaande ketel blijven staan. Zonne-energiesystemen zijn compatibel met de meeste verwarmingsinstallaties, zowel op gas als op stookolie.

Misvatting 4: Zonnecollectoren gaan snel kapot


Of het nu om vlakke plaat- of om buiscollectoren gaat, ze zijn vervaardigd uit Borosilicaatglas. Dit veiligheidsglas warmt niet op en is bestand tegen de zwaarste weertypes en inslaande ballen of stenen. Zonnecollectoren zijn erg duurzaam. De zonnevloeistof die zorgt voor de snelle opwarming van het water in de boiler bestaat uit een mengsel van glycol (antivriesproduct) en water. Het is deze vloeistof die om de drie jaar moet worden nagekeken en eventueel vervangen worden om het rendement te behouden. En natuurlijk wordt het oppervlak van de zonnecollectoren best van tijd tot tijd schoongemaakt anders kan de zonne-energie niet optimaal worden benut.

Misvatting 5: Het maakt niet uit waar ik de zonnecollectoren plaats op het dak


Om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van zonne-energie, moeten de collectoren naar het zuiden gericht zijn. Ideaal is als de collectoren gericht zijn op het zuidwesten tot het zuidoosten. Het heeft weinig of geen zin om de collectoren te plaatsen als ze buiten deze hoek vallen. Het rendement vermindert aanzienlijk.


Bron: Vlaams Energieagentschap

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in