Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Lage energiewoning

Een woning die aanzienlijk energiezuiniger is dan de conventionele woning is de lage energiewoning. Een dergelijke woning heeft ‘ongeveer’ een E-peil 60 en een maximale K-waarde 30.
Dit woningtype presteert dus beduidend beter dan een conventionele woning. Die prestaties worden bereikt door te investeren in een goede oriëntatie, isolatie, luchtdichtheid, de compactheid van de woning en de verwarmingsinstallatie. Ook het beperken van de leidingenafstand tussen ketel en kranen en verwarmingselementen speelt een rol bij het bepalen van het E-peil.

De bouw van een lage energiewoning is bovendien heel realistisch. Je kan zo’n woning met conventionele methodes – zoals traditioneel metselwerk – bouwen. De isolatiepakketten in de vloer, muren en het dak zullen wat dikker zijn dan bij een conventionele woning. Zelfs bij 15 cm isolatie in de muur kom je op een totale muurdikte van 40 cm, dat is niet onoverkomelijk. Bovendien wordt een klein foutje in de constructie nog niet zo zwaar afgestraft als dit in een passiefhuis het geval is.
Denk overigens niet te snel dat je het goed doet qua isolatie. Uit werfcontroles sinds de invoering van de EPB-regelgeving blijkt dat we het in België nog altijd slecht doen inzake isolatie. We scoren niet zo goed als onze buurlanden inzake de toegepaste diktes en tot overmaat van ramp wordt de isolatie vaak slecht geplaatst.


Economisch interessant
Een energievriendelijke woning klinkt natuurlijk goed in de oren. Maar de medaille heeft een keerzijde. Investeren in energiezuinigheid vraagt natuurlijk extra budget. Hoever kan je daar in gaan om het toch nog rendabel te houden?
Uit verschillende studies - van de KU Leuven – die de economische haalbaarheid onderzochten, blijkt dat investeren in energiebesparing loont.

Volgens de KU Leuven is E60 financieel gezien het meest interessant. Wanneer je extra leent over 20 jaar om te investeren in energiebesparing, resulteert dit in een lagere energiefactuur. Je maakt zelfs winst wanneer je de besparing afweegt tegen het bedrag dat je maandelijks meer moet afbetalen aan de bank.
Er zijn wel enkele spelregels om die winst te kunnen realiseren. Het financiële optimum ligt bijvoorbeeld bij E60 en de voorkeur gaat uit naar een rijwoning of een halfopen woning. De woning is best ook juist georiënteerd, compact gebouwd en goed geïsoleerd. De manier van verwarmen en een goed afgestelde ketel spelen ook een rol. Het laagst in de prioriteitenlijst is het werken met energievriendelijke technieken zoals fotovoltaïsche zonnepanelen of een warmtepomp. Wanneer er geen steunmaatregelen verkregen kunnen worden, vallenze zelfs af te raden.

Zie ook
- Passiefhuis

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in