Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Hoe verwarmen we de passiefwoning in de toekomst?

In 2014 zijn we verplicht om onze nieuwbouwwoningen zelf van de nodige energie te voorzien. Een warmtepomp of zonnepanelen om sanitair warm water te produceren, of zonnepanelen om elektriciteit op te wekken: het spreekt voor zich. Maar hoe warmen we nieuwe passiefwoningen indien nodig? De warmtebehoefte is er klein, is een klassieke cv-ketel of warmtepomp dan niet overroepen? In onze zoektocht botsen we op de zonneparadox, smart grids en energieopslag.
We gingen met onze vragen te rade bij vier specialisten:
  • Jeroen Reijnen - marketing manager bij Soleco (zonnepanelen)
  • Heidi Lenaerts – algemeen directeur bij Smart Grids Flanders (slimme elektriciteitsnetwerken)
  • Jean-Pierre Rutten – managing director bij Stiebel Eltron (warmtepompen, zonnepanelen)
  • Jan Schaerlaekens, energie-adviseur bij het kabinet van minister Freya Van den Bossche.

Waarom zelf energie produceren?

Soleco, verdeler van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen gelooft in de eigen energiehuishouding, los van het feit of je nu passief bouwt of niet. “Het besef bij de consument groeit om zelf energie te produceren. Niet alleen de klimatologische druk speelt mee, maar ook de doorwegende factor van 60 procent distributiekosten op de energiefactuur.”

Terug naar elektrische verwarming?

We gaan uit van het traject dat de eigenaar van een passiefwoning tijdens koude dagen toch moet verwarmen. Hoe doet ie dat het beste? Aan de hand van elektrische verwarming?
  • Jan Schaerlaekens, adviseur Energie: “In het verleden hebben we al eens de fout gemaakt om elektrische verwarming te promoten. Het is erg risicovol. Een land zoals Frankrijk kreunt als eerste onder een winterpiek omdat er in Frankrijk in het verleden erg veel elektrische verwarming werd geïnstalleerd. Net daarom mogen we geen elektrische verwarming promoten.”
  • Jean-Pierre Rutten van Stiebel Eltron: “Wij zien een mogelijkheid als volgt: vloerverwarming voor ruimtes waarin je leeft en convectoren in ruimtes waar je niet lang komt bijvoorbeeld in de badkamer of studeerkamer.”

Investeren we in een warmtepomp of zonnepanelen?

  • Jeroen Reijnen: “Een combinatie van technieken is het beste, zo niet moet je stroom kopen van het net om de warmtepomp draaiende te houden.”
  • Heidi Lenaerts: “Alles wat hernieuwbare energie als brandstof gebruikt: een warmtepomp (geothermisch of lucht), zonneboiler of microWKK. Vooral van belang is een buffervat om een bepaalde vorm van opslag van energie te voorzien en beperk de belasting voor het elektriciteitsnetwerk."
  • Jan Schaerlaekens: “Gebruik de warmte die het dichtst bij je woning wordt geproduceerd en maak warmte (ook voor sanitair warm water) lokaal aan met behulp van een warmtepomp, pelletkachel of kleine gasketel. Zo kan de aangemaakte elektriciteit van de zonnepanelen worden benut voor elektrische toestellen of verlichting of kan die dienen waarvoor het moet dienen, en niet om te verwarmen."

Wat met de zonneparadox?

Zo komen we bij de zonneparadox: wanneer zonnepanelen de elektriciteit opwekken, heb je die op dat moment niet nodig om te verwarmen. Het is pas ’s avonds dat je zult nood hebben aan de verwarming. Bij Soleco zien ze er geen graten in.
  • Jeroen Reijnen: “De enige paradox die we op dit moment zien is de energiebesparing die zonnepanelen opleveren tegenover de opkomende energieverslinders zoals nieuwe toestellen zoals de digibox, de elektrische fiets en binnenkort ook elektrische mobiliteit.”
  • Jean-Pierre Rutten: “Overschot aan elektriciteit produceren en die dan het net opgooien of “onnodige” elektriciteitsverbruikers installeren, is niet milieubewust. Toch maken velen deze fout, omwille van de aantrekkelijke terugverdientijd en winst achteraf, dankzij de hoge groenestroomcertificaten van de afgelopen jaren. Dit is – voor Vlaanderen alleszins – verleden tijd. De oplossing: een warmtepomp met buffervat - zoals onze all in one lucht-water-warmtepomp (verwarming, productie warm water, ventilatie) - en thermische zonnepanelen. In combinatie met een smart grid kan de warmtepomp energie in de vorm van warmte opslaan in het buffervat. De warmtepomp produceert deze warmte dan op die momenten dat de elektriciteit goedkoop is.”

Hoe evolueren de smart grids of slimme netten?

Smart grids of slimme netten zijn elektriciteitsnetwerken die optimaal gebruik maken van nieuwe technologieën. Ze vergemakkelijken de integratie van hernieuwbare energie en het bijhorende tweerichtingsverkeer van elektriciteit. De vraag is hoe het vandaag met de ontwikkeling en evolutie van die smart grids staat.

Heidi Lenaerts: "Intussen hebben de smart grids een praktische vooruitgang geboekt. De piloot slimme meters van netbeheerders Eandis/Infrax, Nuvonet, Smart Home box Electrabel, Linaer, MetaPV, Smart homes (VEI), Smart Geotherm (WTCB), Ecogrid zijn actief. Intussen kijken de netbeheerders naar de opslag van energie. Het gaat om een geleidelijke integratie om het tweerichtingsverkeer mogelijk te maken. Aangezien er al veel hernieuwbare energie is, wordt er al telkens de afweging gemaakt tussen netuitbreiding (dikkere kabels) of de beschikbare technologie integreren rekening houdend met de huidige regelgeving. De particulier kan een actievere rol opnemen in de energiemarkt van de toekomst en zo beloond worden om zijn lokale productie en vraag op elkaar af te stemmen."
Auteur: Kelly Cuypers - Oktober 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in