arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Energie

Hoe een energiezuinige woning verwarmen?

Door het toepassen van het futureproof bouwen stappenplan is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning te verwarmen. In stap 11 bespreekt Flip Blockx de beste mogelijkheden.

Goedkoopst!

In onderstaande grafieken vind je een vergelijkende studie naar de totale kost van een verwarmingsinstallatie. Dus zowel de installatiekost als het volledige verbruik. In grafiek 1 zie je een simulatie voor woningen met een warmtevraag van 120 kWh/m² per jaar, een E100 woning. Op de Y-as staat de totale kost. Op de X-as het verbruik in primaire energie. Je merkt dat HP (SPF max) het beste scoort. Dit zijn warmtepompen met een hoog rendement. De zogenaamde water/water of aarde/water warmtepompen. Warmtepompen die de warmte uit de grond halen. Een dure installatie die zich op lange termijn terugverdient door het zeer lage verbruik.

Wanneer we echter het stappenplan toepassen heeft de woning een veel lagere warmtevraag en veranderd de tabel enigszins. In grafiek 2 worden woningen met een warmtevraag van 15 kWh/m² per jaar beschouwd. Hier zie je dat de gasketel en de elektrische verwarming het goedkoopst zijn. In de grafiek voor de E100 woning valt de elektrische verwarming buiten het bereik van de X- en Y-as.

Zeker in kleine woningen en appartementen gaat een gewone elektrische convector veruit het goedkoopst zijn. Bij primaire energie verbruik je wel evenveel als de E100 woning met de dure warmtepomp en je maakt geen gebruik van een oppervlakte-verwarmingssysteem (stap 10). Je kunt wel nog altijd groene stroom aankopen waardoor de milieu belasting wordt beperkt.

Verbrandingstoestellen

Verbrandingstoestellen of soorten kachels, of het nu gas, pellets of hout is, hebben 2 dingen gemeen en dat is dat ze lucht nodig hebben voor de verbranding en dat de rookgassen terug naar buiten moeten. Dit is niet altijd goed te combineren met een zeer luchtdichte woning (stap 5). Dit kan er toe leiden dat de ketels buiten het beschermd volume geplaatst moeten worden. Ook het lokaal waar de gasteller staat dient in principe steeds verlucht te worden. Volgens mij gaan deze verbrandingstoestellen op lange termijn verboden worden. In grafiek 2 zie je wel dat deze toestellen zowel naar kostprijs als primair energieverbruik zeer goed scoren. De gasketel is ook één van de meest voorkomende verwarmingsgeneratoren en kan door veel partijen geplaatst en onderhouden worden. Ook de combinatie met oppervlakteverwarming is ingeburgerd.

Comfort

Wil je voor het laagste verbruik gaan, kies dan voor een geothermisch gekoppelde warmtepomp. Ook hier kun je kiezen om groene stroom aan te kopen waardoor je CO² uitstoot zeer sterk wordt beperkt. Maar nog een belangrijker voordeel van een dergelijke warmtepomp is dat je er ook efficiënt mee kan koelen. Of correcter uitgedrukt: je kunt rechtstreeks de koelte uit de ondergrond door je woning laten stromen zonder dat de warmtepomp stroom verbruikt. Doordat je hierdoor in de zomer extra warmte in de grond steekt zal het energieverbruik van de warmtepomp in de winter dalen. Je comfort neemt toe, terwijl je energiefactuur daalt.

De installatie van een dergelijk systeem is niet alleen duurder, maar ook complexer. De goede installateurs lopen nog niet dik gezaaid. Er zijn ook nogal wat centjes naar de vorige stappen gegaan waardoor ook het budget voor velen al opgesoupeerd is. Toch is het interessant om ge woning er op te voorzien dat dergelijke warmtepompen in de toekomst geplaatst kunnen worden. Misschien liggen de grondlussen dan zelfs gewoon onder de straat en kan je aankoppelen zoals op het waternet.

Zorg er dus voor dat je technisch lokaal steeds een verbinding heeft met buiten. Eventueel enkele wachtbuizen te voorzien. Let er ook op dat de technische ruimte akoestisch afgeschermd is van de rest van de woning. Een warmtepomp maakt wat meer lawaai dan een gasketel.

Auteur: Flip Blockx, architect – Consultant duurzaam bouwen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in