arrow-nextarrowclosehomelogo-habitos-frHabitos logoplayRead moresearch

Aanbevolen partners

Energie

Het elektrisch verbruik doorgelicht

In deze donkere wintermaanden zien we ook ons elektriciteitsverbruik aanzienlijk stijgen: van 6 uur ‘s avonds brandt er wel altijd ergens een licht in huis, we zetten ons vaker voor de tv of de pc, de was wordt gedroogd in de droogtrommel enzovoort. Het hele jaar door hebben we ook al de koelkast, de diepvriezer, de wasmachine,… al deze elektriciteitsverbruikers zijn een noodzaak geworden om een comfortabel leven te kunnen leiden.
Een gemiddeld huishouden verbruikt 4000 kWh elektriciteit per jaar, wat neerkomt op 530 à 695 euro per jaar (45 à 58 euro elektriciteitsfactuur per maand), we betalen dus gemiddeld 13 à 18 eurocent per kWh stroom.
Op de website www.vreg.be kan je aan de hand van je huidig verbruik op zoek gaan naar de goedkoopste leverancier én kan je ook bewust voor groene (milieuvriendelijke) stroomleveranciers kiezen. Hier kan je al een eerste besparing tot 10% realiseren.

Verlichting

Wat betekent nu een kWh stroom? Als je bijvoorbeeld een jaar lang elke avond 3 uur lang een lamp van 60 watt laat branden heb je 64 kWh oftewel 8,32 à 11,52 euro verbruikt (356 dagen maal 3 uur maal 60 watt = 65 700 watt; afgerond 65,7 kWh maal 13 à 18 eurocent).
Vervangen we nu deze lamp door een spaarlamp met A-label dan zal ze maar één vijfde van de stroom verbruiken van een gloeilamp (een B-label één vierde), we hebben dus maar 12 watt stroom nodig om even veel licht te geven. Deze spaarlamp zal dan 1,66 à 2,30 per jaar verbruiken wat ons een winst oplevert van 6,64 à 9,2 euro (8,32 à 11,52 euro jaarverbruik van de gloeilamp min 1,66 à 2,30 euro jaarverbruik van de A label spaarlamp). Je kan al goede spaarlampen vinden vanaf 8 euro, dus op één jaar tijd is je spaarlamp al terugverdiend. Vanaf het volgende jaar maak je 6 à 9 euro winst per jaar en per lamp. Vaak gaat een spaarlamp ook tot 10 maal langer mee dan een gloeilamp, dus ook op dat vlak verdien je een spaarlamp nogmaals terug.

Elektrische apparaten

Ook voor andere elektrische toestellen geldt vaak dat de duurdere zuinigere toestellen al snel een serieuze geldbesparing betekenen. Een goede diepvries van tafelmodel (85cm hoog, ongeveer 95 liter) met A++ label kost 450 euro, een A+ 400 euro en dezelfde diepvries met B-label kost slechts 280 euro. Als we er echter het elektriciteitsverbruik van 15 jaar bij tellen, komen we tot een totaalsom van 835 euro voor de A++; 830 euro voor de A+ en 900 euro voor de B-label. Al vanaf het 9de jaar is de A-label zuiniger, vanaf het 17de jaar zal de A++ dus zeker de zuinigste zijn. Na 17 jaar heeft deze een besparing van 100 euro op de B-label, en vanaf dan blijf je 16 euro per jaar zuiniger. Als je momenteel nog een C-label of D-label toestel hebt staan, is de aankoop van een nieuw toestel ook binnen de 10 à 15 jaar terugverdiend door het veel lagere verbruik. Als ze dus in de winkel op het prijskaartje zouden vermelden “kost van de diepvriezer na 20 jaar inclusief aankoop” zullen de zuinigste toestellen de goedkoopste zijn!
In deze berekeningen houden we nog geen rekening met de stijgende elektriciteitsprijzen, in werkelijkheid zal je dus nog sneller winst maken aan het kopen van zuinige toestellen.

Sluipverbruikers

Verder doe je er ook goed aan om de sluipverbruikers zoveel mogelijk uit te schakelen. Een GSM-oplader die nog in het stopcontact blijft zitten nadat de GSM is opgeladen blijft warm aanvoelen: dit is elektriciteit die in warmte wordt opgezet. Een sluipverbruik van 1 (één) watt betekend een jaarlijks verbruik van 1,1 à 1,6 euro (365 dagen maal 24 uur maal 1 watt is 8,544 kWh). Vele toestellen (computerscherm, tv, videorecorder, microgolfoven, radio, koffiezet, Senseo-apparaat, waterkoker,…) hebben na het uitschakelen vaak nog een sluipverbruik van 1 à 5 watt. In een totale woning betekent dit vaak 5 à 50 watt (dus tot 80 euro op jaarbasis) aan sluipverbruik van opladers, adapters en toestellen. Dit sluipverbruik kunnen we gemakkelijk vermijden door deze toestellen na gebruik uit het stopcontact te trekken, of te voeden via een verdeelblok die je uit kan schakelen.
Door de sluipverbruikers uit te schakelen bespaar je 10 tot 17% op je verbruik. Vervang je dan ook nog je wasmachine door een AAA, je koelkast door een A+ en diepvriezer door een A++ kan je nog eens 7 tot 25% op je verbruik besparen.


Auteur: Christophe Debrabander voor Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in