Aanbevolen partners

bulex
Water

Gebruik regenwater waar mogelijk

Regenwater gebruiken helpt je ruim de helft van het drinkwater dat je verbruikt, te besparen. Hoe je dat doet en waarvoor je dat regenwater dan allemaal kunt gebruikten, ontdek je hier.

Als je regenwater gaat gebruiken voor bepaalde toepassingen in huis, dan ga je dus flink besparen op het verbruik van je drinkwater. Maar bij regenwater kun je nooit dezelfde hygiënische kwaliteit krijgen als bij drinkwater. Vandaar dat het nooit mag gebruikt worden voor voeding, afwas en lichaamshygiëne. Dus voor bad en douche gebruikt je liefst leidingwater.

Regenwater gebruiken in huis

Voor de was, het spoelen van het toilet, de schoonmaak en het besproeien van de tuin is regenwater wel geschikt. Maar daarvoor heb je wel een goede regenwaterinstallatie nodig. Een regenwaterput is overigens verplicht bij een nieuwbouwwoning of grondige renovatie. Waarom zou je die regenwatervoorraad dan niet optimaal benutten?

Regenwaterinstallatie

Een goede regenwaterinstallatie vergt enkele belangrijke aandachtspunten:

• een goede filtering
• correct dimensioneren: Een goede tank is niet te klein, want dan val je binnen de kortste keren zonder regenwater. Maar ook niet te groot, want je tank moet af en toe kunnen overlopen of helemaal opgebruikt worden om dan weer vol zuiver regenwater te lopen.
• professioneel materiaal
• een professionele installatie


Filtering regenwater

Het is belangrijk dat je het regenwater filtert. Zowel voor het opslaan van het regenwater als na.

Voorfiltering regenwater

Eerst al vóór je het opslaat in een tank. Voorfiltering is nodig om enerzijds de goede werking van de installatie en anderzijds de kwaliteit van het regenwater te waarborgen. Verschillende filtersystemen zijn op de markt.

Bij het oppompen van het water maak je best gebruik van een vlotterfilter. Dankzij het vlotterprincipe ligt de filter nooit aan de oppervlakte of op de bodem van de put en komt er geen bezinksel in.

Nafiltering regenwater

Ook als je het regenwater uit de put gaat oppompen, is het goed om het regenwater te filteren. Deze nafiltering tussen put en pomp en/of tussen pomp en leidingen of kranen zorgt er voor dat de kleine vuildeeltjes uit het regenwater gefilterd worden. Op die manier wordt het regenwater ook geschikt voor de wasmachine.

Soorten regenwaterputten

Regenwaterputten zijn te koop in microbeton en in kunststof. De kunststofputten zijn vrij licht en gemakkelijker te installeren. Dat is aangewezen op plaatsen waar je niet met een kraan kan komen. Kleinere tanks kunnen zelfs in de kelder geplaatst en aan mekaar gekoppeld worden. De putten in microbeton moeten een BENOR-keurmerk hebben. Een regenwaterput in beton heeft niet dezelfde gladde wand als een kunststofput en daardoor kunnen micro-organismen zich op de wand vastzetten. Dat is een voordeel, want deze organismen hebben een zuiverende werking. Als je de regenwatertank schoonmaakt mag je die organismen zeker niet verwijderen. Enkel de sliblaag op de bodem moet verwijderd worden.

Wanneer de put leeg is, moet er leidingwater naar het toilet, de wasmachine,... gaan. Heel belangrijk hierbij is dat regenwater en leidingwater niet met elkaar in contact komen. Op de markt zijn er automatische systemen die aan deze voorwaarde voldoen.
Om te voorkomen dat je regenwater gaat drinken, dient ook elke kraan met regenwater voldoende herkenbaar te zijn.

Bronnen: Centrum Duurzaam Bouwen & Kamp C

Meer weten over het gebruik van regenwater?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in