Enkel glas vervangen

Gewijzigd op 20/04/2012 door Gretel Kerkhofs

Langs ramen met enkel glas gaat enorm veel warmte verloren. Het gaat hier om wel 5 keer meer verloren warmte dan eenzelfde raam met recent dubbel glas. Je smijt dus eigenlijk het geld aan ram

Onze specialisten duurzaam wonen

Doorschijnend glas
Enkel glas isoleert nauwelijks.
© Saint Gobain Glass
Drievoudig glas voor passiefhuizen
Drievoudig glas laat nauwelijks koude door.
© Saint Gobain Glass

Enkel glas isoleert nauwelijks

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U. De isolerende waarde van enkel glas is 5,6 W/m²K, tegenover 1,1 voor de standaard isolerende beglazing. Dergelijke hoogrendementsbeglazing isoleert zelfs 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas. En vandaag zijn er al woningen die worden uitgerust met driedubbele beglazing met een u-waarde van 0,6 tot 0,5 W/m²K. Dit geeft al duidelijk aan dat enkel glas een grote verliespost voor warmte is.
Het geheim van isolerende beglazing schuilt in het feit dat de spouw tussen de twee glasbladen is gevuld met een gas in plaats van met lucht. Dat gas zorgt voor de betere presaties.

De vervang van het glas levert bovendien ook een comfortverhoging op. Het glasoppervlak zal immers veel minder koude uitstralen dan bij enkelebeglazing. Bovendien verhoogt hoogrendementsglas ook de inbraakwerendheid ten opzichte van enkel glas.

Schrijnwerk

Niet alleen het glas moet bekeken worden. De thermische isolatie wordt immers mee bepaald door de profielen. Zit je met een oude generatie aluminium of pvc-profielen, dan verdient het aanbeveling deze ook te laten vervangen. De moderne generaties – zeker in aluminium – scoren veel beter inzake thermische isolatie. Dat zal het comfort in de woning alleen maar ten goede komen. 

Meer weten over glas?

Lees alles over glas en beglazing voor ramen in ons dossier Beglazing.

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven