Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Energiezuinig = comfort

Omdat ik nogal graag tegen anderen zeg hoe ze energiezuinig moeten bouwen, krijg ik dan nogal eens de vraag: “hoe zou je het zelf doen?” Er zijn twee manieren om hier op te antwoorden. De eerste is door de reële mogelijkheden van mijn portemonnee in te schatten, de tweede is door dit niet te doen en de fantasie wat de vrije loop te laten. We gaan voor optie twee omdat die nu eenmaal leuker is.


Als ik een nieuwe woning zou zetten, zou ik in eerste plaats voor comfort kiezen en dit heeft voor mij verschillende betekenissen. Uiteraard een goed geïsoleerde woning (passief) met driedubbel glas zodat er nergens koudestraling optreedt. Niets zo vervelend om in de zetel te zitten en de koude van het glas achter je te voelen. In diezelfde zetel kan ik in de winter ook genieten van een gezellig houtvuur. Het probleem met een houtvuur in een passiefwoning is dat zo’n kachel al snel veel te veel warmte uitstraalt. Daar moet ik dus nog een oplossing voor zoeken.


Ventilatie

Ik zou kiezen voor een volledig mechanische ventilatie met warmterecuperatie. Deels omdat dit - perfect uitgevoerd en onderhouden - de meest energiezuinige manier van verluchten is, maar nog meer omdat je dan de warmte van de zon beter kunt verdelen in je woning. Je vermijdt tocht en je kunt van wat voorkoeling van de lucht genieten via de aardwarmtewisselaar. Vanzelfsprekend met een goede akoestische isolatie in en rond het systeem, want er is niets zo vervelend als een motortje te horen draaien.


Zwembad

We zouden dan ook graag een verwarmd openluchtzwembad bouwen. Normaal gezien een energieverslindend gegeven, maar anderzijds opent zo’n zwembad ook wat mogelijkheden. Vanaf april tot en met september hadden we er graag in gezwommen. Van oktober tot maart heb je dan 100m³ water die je kunt gebruiken om energie in op te slaan. Wanneer je het goed geïsoleerde zwembad eind september volledig afdekt met een goed isolatiepakket, dan kan je in combinatie met vlakkeplaatzonnecollectoren hier heel wat energie in opslaan.


Warm water

We installeren zonnecollectoren op het dak om ons te voorzien van warm water. Een nadeel is dat als je op deze manier een groot deel van het jaar warm water bereidt, je met een zeer groot deel ongebruikte energie zit. Die sturen we natuurlijk het zwembad in (via een leidingnetwerk (warmtewisselaar) in de vloer) zodat we de helft van het jaar van het zwembad kunnen gebruik maken. In de winter kan de houtkachel in eerste instantie gebruikt worden om het warmwatervat op temperatuur te houden. De overschot aan energie stoppen we wederom in het zwembad. Het klein beetje energie dat er verder nog nodig is om warm water te verzekeren, leveren we gewoon via een elektrische weerstand.


Verwarming

De voorkeur gaat naar een oppervlaktesysteem, zoals vloerverwarming, dat we ook in de zomer zouden kunnen gebruiken om te koelen. Ik zou dit plaatsen in een houtskeletwoning waardoor het ontbreken van inertie het mogelijk maakt om de binnentemperatuur volledig zelf en snel te sturen, zonder grote vermogens nodig te hebben. Er bestaan diverse systemen die in een dekvloer van 5 cm of dunner geïntegreerd kunnen worden. De persoonlijke keuze voor houtskelet heeft ook te maken met de mogelijkheden om dampopen te bouwen en de ecologische voordelen.
In de winter haal ik de (weinige) warmte die een passiefwoning nodig heeft via een warmtepomp uit het zwembad. Het is, denk ik, zelfs mogelijk om de warmtepomp weg te laten als de hoeveelheid zonnecollectoren groot genoeg is (30m²?). Het afgesloten zwembad zou dan wel fel opwarmen in oktober waardoor er wel andere probleempjes kunnen ontstaan, maar goed: alles voor het idee.


Koeling

Uiteraard voorzien we, als comfortmens, koeling in de zomer. We halen die gewoon via een warmtewisselaar uit het zwembad. Het eindresultaat is dat we voor verwarming en koeling enkel nog energie zouden nodig hebben voor een pomp die het water naargelang de vraag over de diverse warmtewisselaars stuurt. Om dit geheel te sturen, zullen we wel een stukje software moeten aanschaffen. Kunnen we dit gebouwbeheersysteem gelijk gebruiken om de zonwering automatisch aan te sturen.


Zonnepanelen

Als we het elektriciteitsdeel dan nog met fotovoltaïsche zonnepanelen compenseren, eindigen we nog met een woning die evenveel energie produceert dan ze nodig heeft.

Flip Blockx - architect Holistic Architecture - april 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in