Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Energie neemt minder dan de helft in van totale elektriciteitsfactuur

De component energie bedroeg eind vorig jaar minder dan de helft van de totale elektriciteitsfactuur van een gezin met een doorsnee verbruik. Dat komt vooral door de fors gestegen distributienettarieven, zo bleek vandaag bij de voorstelling van het jaarverslag 2011 van de Vlaamse energieregulator Vreg.


Een doorsnee gezin (drie personen, 1.600kWh dagverbruik en 1.900 kWh nachtverbruik) had eind vorig jaar een gemiddelde elektriciteitsfactuur van circa 730 euro. Dat was ongeveer een vijfde meer dan eind 2010.

Het aandeel 'energie' (de leveranciersprijs) bedroeg eind vorig jaar nog 49,84 procent van de factuur, tegen 56 procent een jaar eerder. Dat komt vooral door een forse stijging (+40 procent op jaarbasis) van de distributienettarieven, die nu 41,25 procent van de factuur uitmaken. Eind 2010 was dat net geen 35 procent.


Zonnepanelen

"In april 2011 stegen de distributienettarieven van Eandis en een maand later die van de distributienetbeheerders Inter-energa en Iveg", stelt de Vreg.

Eandis bijvoorbeeld verhoogde de distributienettarieven met gemiddeld 72 euro op jaarbasis. De distributienetbeheerder verwees daarvoor naar het groter dan verwachte succes van zonnepanelen, waar hij groenestroomcertificaten moet van opkopen, en het succes van energiepremies voor bijvoorbeeld dakisolatie en dubbele beglazing.

Het transmissietarief maakte vorig jaar gemiddeld 7,8 procent uit van de factuur, heffingen waren goed voor nog ruim 1 procent.

De aardgasfactuur van een gemiddeld gezin (verbruik van 23.260 kWh op jaarbasis) bedroeg vorig jaar ruim 1.600 euro, ruim 16 procent meer dan het jaar ervoor. Bij aardgas maakt de component energie nog bijna drie kwart uit van de totale factuur. De distributie is goed voor ruim 21 procent, het vervoer en de heffingen elk voor 2,4 procent.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in