Aanbevolen partners

zehnder logo
Milieu

Ecologische bouwtrends op beurs Hout en Groen Wonen

Ecologisch bouwen is al lang geen nichemarkt meer. Dat bewijst ook de zesde editie van de woonbeurs ‘Hout en Groen Wonen’, komend weekend in Antwerpen. Nu vanaf 1 januari 2010 de EPB-regelgeving verstrengt tot een E-peil van maximaal E80, focust de beurs op isolatie. Wij stellen alvast de meest bijzondere nieuwe producten voor.


Isolatie

Alles over gezond wonen, milieuvriendelijk bouwen, hernieuwbare energie, houtbouw en aanverwante technieken en materialen vind je onder één dak op de beurs ‘Hout en Groen Wonen’, op zaterdag 7 en zondag 8 november in paleis 2 van Beurshallen De Waagnatie op het Eilandje in Antwerpen. Diverse organisaties geven er advies, zowel op maat van de doorsnee bouwer als meer gespecialiseerd voor (bio-)ecologische connaisseurs. Daarnaast herbergt de beurs ook vele bedrijven die er hun nieuwste ecologische producten en technieken voorstellen. Wij pikten de meest opvallende nieuwigheden uit het aanbod er al voor jullie uit.


Regentank van slechts 65 cm diep

Flatline, het gamma nieuwe plastic regenwatertanks van Segorex, is slechts 65 cm diep en kan toch tot 7 500 liter water bevatten. Door de geringe diepte kunnen de tanks veel eenvoudiger ingegraven worden, en kun je de tank bij een renovatie ook dichter tegen de gevel ingraven zonder gevaar voor grondverzakkingen. De Flatline-(filter)tanks zijn bestand tegen grondwater (tot 50 cm) en de belasting van personenwagens, en te verkrijgen in vier afmetingen: 1 500, 3 000, 5 000 en 7 500 liter. Prijs voor een Flatline tank van 3 000 liter bedraagt 699 euro, voor een Flatline tank van 7 500 liter betaal je 2 599 euro, btw exclusief.

Info: Segorex


Zonnecellen in dakpannen verwerkt

Als we toch één nadeel van zonnecellen mogen vernoemen, is het dat ze vaak het uitzicht van een huis verstoren. PVA-Energy wil daaraan verhelpen met hun nieuwe zonne-dakpan. De zonnecellen zijn hierbij zo onopvallend mogelijk in de dakpannen verwerkt. De dakpan zorgt zo voor het herkenbare uitzicht van een gewoon dak maar heeft wel alle troeven van groene energie. Aangezien de zonne-pan een integraal onderdeel van het dak vormt, worden de zonnecellen beschermd door twee lagen gehard glas. Dakwerkers kunnen erop stappen zonder ze te beschadigen. De dakpannen zijn vervaardigd van polymatrix, een ecologisch materiaal bestaande uit gerecycleerde en pvc-vrije kunststof. Dat maakt de zonnepannen 30% lichter dan een gewone dakpan en volledig onbreekbaar. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar, waardoor bij een renovatie het dakgebinte en de panlatten meestal niet gewijzigd hoeven te worden.

Info: PVA-Energy


Snel een groene privacywand

Voor wie snel een groene haag wil, is de verse wilgenmat van Ecofence de oplossing. Het is een losse haag bestaande uit eenjarige wilgen Belgisch rood. Deze worden in matten gestikt die, naargelang het seizoen, 2,2 tot 2,5 meter hoog zijn. Het volstaat de matten in te graven en al na enkele weken krijg je een groene privacywand. De enige vereisten zijn voldoende licht en een grond met een normale vochthuishouding. De prijs per rol van 2 op 2,4 meter bedraagt 46 euro, btw inbegrepen.
Prijs per rol van 2x2,4 meter: 46 euro, btw inclusief.

Info: Ecofence


Supergeïsoleerde massieve loghuizen

Finnloghouse uit Oudenaarde is sinds vorig jaar invoerder van massieve loghuizen van Rantasalmi uit Finland, waar zulke woningen al honderden jaren worden gebouwd. Een massief loghouse is een woning die volledig is opgetrokken met massieve balken, zonder nagels of vijzen te gebruiken. Het is een gezonde, isolerende en ecologische woning, knus en warm in de winter en koel in de zomer, en volledig vervaardigd van natuurlijke materialen. Door de snelheid van bouwen zijn de totale bouwkosten lager dan voor een standaard stenen woning. Bovendien is het eenvoudig om de woning zelf te monteren. Zo kun je nog een pak extra besparen.

Info: Finnloghouse


Verwarmen met biomassa

Groene energie is op Hout en Groen Wonen meer dan zonnecellen, zo kijkt de beurs ook vooruit naar technieken als micro-warmtekrachtkoppeling en biomassa. TiBri is voor België de verdeler van de milieuvriendelijke Guntamatic biomassa-branders en de Sunmachine.

De Guntamatic biomassa-branders dienen voor de verwarming van de woning en het sanitair warm water. Ze werken op hernieuwbare CO2-neutrale brandstoffen (houtpellets, hakselhout, energiegraan of houtblokken) en zijn dus zeer milieuvriendelijk.
De Sunmachine is een microwarmtekrachtkoppeling die werkt op houtpellets en gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit. De restwarmte van de Sunmachine kan benut worden voor woningverwarming en de opwarming van het sanitair warm water. De totale prijs van een Sunmachine bedraagt zo’n 35 000 euro.

Info: TiBri


Multifunctionele energiecentrale

Het hoge rendement van een zonnecollector in combinatie met een Tulikivi speksteenkachel maken verwarming en warmwaterbereiding economischer dan ooit. De Tulikivi-kachel, waarvan de capaciteit afhankelijk is van het E-peil van de woning, dient als hoofd- of enige verwarming. De warmtewisselaar in deze warmteaccumulerende houtkachel zorgt ervoor dat in het stookseizoen de warmwaterbereiding van warm water en de eventuele bijkomende (vloer- of wand)verwarming kunnen worden aangevuld.

De twee warmtebronnen (de zon en Tulikivi) worden gekoppeld aan een duo-zonneboiler voor warmwaterbereiding, alsook aan de ‘pro-clean’-warmteopslagtank. Op een eenvoudige manier wordt zo gezorgd voor de aanmaak van kiemvrij warm water en worden de kamers die niet in het bereik van de speksteenkachel liggen, verwarmd door middel van vloer- of wandverwarming.

Info: Geerts


Vloerverwarming infrezen bij renovaties

AB-Therm is gespecialiseerd in duurzaam en ecologisch verwarmen. Gezien de lage werkingstemperatuur legt het bedrijf de nadruk op vloerverwarming. Voor nieuwbouw is vloerverwarming geen probleem maar voor renovatie zijn weinig oplossingen. Daarom begon AB-Therm bij bestaande woningen met het infrees-systeem. Hierbij kan de chape blijven liggen en kan zonder veel stof de vloerverwarming in de bestaande chape worden gefreesd. Prijs geleverd en geplaatst: 33 euro/m² exclusief btw.

Info: AB-Therm


Houtvezelisolatieplaten met silicaatpleister

Tintelijn pakt op Hout en Groen Wonen uit met een ecologische houtvezel-isolatieplaat met silicaatpleister, speciaal bedoeld voor buitengevels. Het isolatiesysteem is bij uitstek geschikt voor een houtskeletbouw maar het kan ook op minerale ondergronden worden toegepast. De isolatieplaat beschermt niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de zomerse hitte. Daarnaast heeft hij akoestische eigenschappen, vormt hij geen risico bij brand, en is hij ademend en vochtregulerend. Richtprijs voor het leveren en plaatsen van Pavatex Diffutherm 60mm+ silicaatpleister: vanaf 140 €/m², btw exclusief.

Info: Tintelijn


Open Klimaathuizen

Ook in het weekend van 7 en 8 november staan in alle Belgische provincies de deuren open bij energiezuinige en passiefhuizen tijdens het evenement Open Klimaathuizen. Bezoekers van een van deze Open Klimaathuizen krijgen ook gratis toegang tot de beurs.

Hout en Groen Wonen vindt op zaterdag 7 en zondag 8 november telkens van 10 tot 18 uur plaats in Beurshallen De Waagnatie, Paleis 2, Rijnkaai 150 in Antwerpen. Toegang: 6 euro, gratis -12 jaar.

 

Info: Hout en Groen Wonen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in