Ecobouwers 2013: Je zou wel gek zijn om nu niet energiezuinig te (ver)bouwen!

Gewijzigd op 25/10/2013 door Daan Slingers

In de weekends van 1 - 3 en van 9 - 11 november nodigen meer dan 150 milieu- en energiebewuste bouwheren in Vlaanderen en Brussel je uit voor een gratis rondleiding in hun huis tijdens de zestiende editie van Ecobouwers Opendeur. Inschrijven voor een bezoek aan een van de huizen op www.ecobouwers.be.
Eurothane - isolatieplaten voor isolatie binnenkant dak
© Recticel Insulation
Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen: tijdens Ecobouwers verzorgen eigenaars van de woningen de rondleiding. Zij tonen aan hun bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

De huizen

Bezoekers kunnen kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad. Wil je meerdere projecten op één dag gaan bezoeken onder professionele begeleiding?

Stad Gent in de schijnwerpers

Stad Gent is een koploper als het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen. Tegen 2050 wil de stad volledig klimaatneutraal zijn en sinds 2011 voldoen alle eigen nieuwbouwprojecten aan de strengste energienormen. Ecobouwers Opendeur presenteert dit jaar maar liefst 19 huizen in Gent. Stephan en Bie renoveerden een achttiende-eeuwse karakterwoning in de Gentse binnenstad: “Ecologisch verbouwen was vaak zoeken naar een compromis tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en esthetiek. Uiteindelijk volgden we vooral ons hart.”

Bijna-energie neutrale standaard

Europa streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 80 tot 95% in 2050. Hiervoor moet de energieconsumptie van gebouwen drastisch omlaag en vanaf 2021 moet elke nieuwbouw aan de bijna-energieneutrale standaard voldoen. De Ecobouwers zijn het levende bewijs dat deze Europese streefdoelen vandaag de dag al haalbaar zijn. We hoeven niet te wachten met energiezuinig (ver)bouwen tot 2021.

Gratis tickets bouwbeurs Hout & Groen Wonen

Van 9 tot 11 november vindt de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in de Waagnatie in Antwerpen. Bezoekers aan Ecobouwers Opendeur krijgen gratis toegang tot de beurs bij het tonen van hun inschrijvingsmail.

Meer info: Ecobouwers

Folders over wat is duurzaam bouwen