Brussel verplicht passiefwoning vanaf 2015

Gewijzigd op 22/10/2012 door Daan Slingers

Wie in het Brussels Gewest een huis wil bouwen of grondig renoveren zal vanaf 2015 slechts een bouwvergunning krijgen als het om een passiefwoning gaat. De Brusselse minister voor Energie en Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), onder- tekende daarover gisteren een akkoord met de bouwsector.

Onze specialisten energiezuinig wonen

Atomium
© Habitos.be
Volgens de minister is Brussel daarmee de eerste ter wereld om de passiefnorm te veralgemenen. Die zou de energiefactuur tien keer kleiner maken dan in een gewone woning. Een Europese richtlijn verplicht sowieso om naar de passiefnorm over te schakelen. Maar Brussel heeft wel zes jaar voorsprong.

Vlaanderen

Vlaanderen gaat nog niet zo ver. De Vlaamse regering hervormde gisteren wel de fiscale aftrek voor energiezuinig bouwen. Nu kunt u 20 tot 40 procent korting op de onroerende voorheffing krijgen als u in Vlaanderen energiezuinig bouwt. Dat wordt vanaf volgend jaar 50 of zelfs 100 procent. Tegelijk worden de normen wel verstrengd. En de duur van het krediet wordt beperkt van tien tot vijf jaar. Toch is de nieuwe regeling voordeliger dan de oude, zeggen de ministers Freya Van den Bossche (sp.a) en Philippe Muyters (N-VA).

Bron: De Tijd

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven