Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Zonneboilerassociatie Belsolar roept met de SolarBoy op tot futureproof wonen

“Een zonneboiler met thermische zonnecollectoren is niet alleen de beste oplossing om met de gratis energie van de zon het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen”, legde Wim Persoons, voorzitter van sectorassociatie Belsolar uit. “Zonnewarmte is ook de meest milieu- en energie-efficiënte manier om futureproof te wonen. En toch kent de verkoop van zonneboilers de laatste jaren een terugval. Om dat tij te kenteren, stelde Belsolar de SolarBoy voor.
Met een zonneboiler bespaar je op jaarbasis zowat 60% (en meer) van de energie die nodig is om het water voor je bad, douche en keuken te verwarmen. Wanneer het verwarmen van sanitair warm water met woningverwarming wordt gecombineerd – vooral bij vloerverwarming is dat een heel efficiënte oplossing – , kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 35% van de totaal benodigde energie.
 
Een zonneboilerinstallatie van 5 m² haalt tot 2.500 kWh nuttige warmte uit de zon. Dat is tot vier keer meer dan fotovoltaïsche panelen (pv-panelen), die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Daarnaast bespaar je met een zonneboilerinstallatie een aanzienlijke hoeveelheid gas of stookolie die anders nodig zou zijn om water te verwarmen: elk jaar gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter stookolie per vierkante meter zonnecollector.
 

Futureproof wonen

Een zonneboiler is niet alleen de meest energie- en milieu-efficiënte manier om gebruik te maken van de gratis energie van de zon, het is ook de basis om echt futureproof te wonen. Conform het Trias Energeticas-principe is het beperken van de energie- en warmtevraag het eerste wat elke bouwer of verbouwer moet doen. Dat kan andere door doorgedreven te isoleren.  
Hoe kleiner de warmtevraag voor ruimteverwarming, hoe groter het aandeel dat de verwarming voor sanitair water verhoudingsgewijs inneemt in de totale warmtevraag. Bij een K45-woning gaat 75% van de warmtevraag naar ruimteverwarming en 25% naar de verwarming van sanitair water, bij een lage-energiewoning gaat 60% van de warmtevraag naar ruimteverwarming en 40% naar de verwarming van sanitair water, bij een passiefhuis gaat 40% van de warmtevraag naar ruimteverwarming en maar liefst 60% naar de verwarming van sanitair water.
 
Om futureproof te wonen, wordt sanitair water bij voorkeur verwarmd met thermische zonnecollectoren. In combinatie met andere duurzame energiebronnen kan thermische zonne-energie ook een groot gedeelte van de ruimteverwarmingsbehoefte dekken. Belsolar pleit daarom voor een correcte validatie van thermische zonne-energie in de EPB-berekening, vermits het E-peil van een woning geen waarachtige maatstaf is voor de energiezuinigheid van de woning. Volgens de huidige EPB-criteria daalt het E-peil van een woning enorm wanneer een dak vol pv-panelen wordt gelegd, maar de warmtevraag van de woning vermindert hierdoor geenszins. Bij thermische zonnecollectoren is dat totaal anders. Met thermische collectoren daalt het E-peil van de woning en daalt ook de warmtevraag, precies zoals het Trias Energetica-principe het wil.
 

Betere communicatie

Om een zonneboilerinstallatie te promoten is een betere communicatie naar het grote publiek nodig. Want te veel mensen weten nog altijd niet wat een zonneboilerinstallatie precies inhoudt en verwarren die nog te vaak met een pv-installatie. Daarom dat Belsolar de website www.belsolar.be heeft opgestart.
 

SolarBoy by Belsolar

Om visueel duidelijk te maken wat een zonneboilerinstallatie precies is en om alle promotieboodschappen rond zonneboilers één en het zelfde gezicht te geven, ontwikkelde Belsolar de ‘SolarBoy’. Annemie Turtelboom, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, nam de rol van doopmeter van de SolarBoy op zich.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in