Zehnder ComfoBox: verwarming, koeling en ventilatie in één

Gewijzigd op 1/01/1900

Comfobox
Comfobox
© Zehnder Group Belgium
Comfobox
Entretenez les filtres de la ventilation
© Zehnder Group Belgium
Comfobox
Comfobox
© Zehnder Group Belgium

Zehnder Group Belgium stelt op Batibouw 2010 zijn nieuwste duurzame systeemoplossing voor: de Zehnder ComfoBox. De Zehnder ComfoBox is een verwarmingspomp en ventilator in één en voldoet aan de eisen die worden gesteld aan verwarming, koeling en ventilatie.


De Zehnder ComfoBox combineert alle voorzieningen die nodig zijn voor een woning in één compact apparaat. Naast verwarming, ventilatie en warm water zorgt de Zehnder ComfoBox ook voor koeling van het gebouw. De onderdelen zijn perfect op elkaar afgestemd en zorgen voor een efficiënte levering van de voorzieningen en een probleemloze werking die weinig onderhoud vergt.


Verwarmingspomp

De dubbele functie van verwarming en koeling is mogelijk omdat de Zehnder ComfoBox is gebaseerd op een brijn/water-verwarmingspomp. In de verwarmingsmodus maakt de Zehnder ComfoBox gebruik van de aardwarmte om de temperatuur te verhogen. De Zehnder ComfoBox maakt hierbij gebruik van een gesloten circuit van brijn (een mengsel van water en glycol). In de zomer wordt de koelere temperatuur van het brijn ingezet om het gebouw af te koelen via het aangesloten verwarmingssysteem. Tegelijkertijd kan er ook frisse lucht op de juiste temperatuur worden gebracht met gebruik van de ingebouwde ventilator.
Aangezien de grondtemperatuur relatief constant is, zijn brijnverwarmingspompen heel efficiënt, vooral in het verwarmingsseizoen, waardoor de energiekosten worden verlaagd. Ze maken gebruik van duurzame energiebronnen en leveren een milieuvriendelijke bijdrage in de verlaging van CO2. De Zehnder ComfoBox is beschikbar in vijf warmte-uitvoeren van 5 tot 13 KW.


Warm watertank

Om warm water tot 55°C te kunnen leveren, is het apparaat voorzien van een warmwatertank van 400 liter. Een ingebouwde elektrische verwarmingseenheid van 2 KW voorkomt de vorming van legionellabacteriën door het water regelmatig te verwarmen tot 60°C. Indien vereist is een grotere warmwatertank optioneel verkrijgbaar.


Ventilatie

Het comfortsysteem met duurzame energie van Zehnder zorgt bovendien voor een continue toevoer van frisse lucht. Dit is de taak van de handige Zehnder ComfoAir 550 ventilator die in de Zehnder ComfoBox is ingebouwd.
Hij is voorzien van een kruistegenstroom warmtewisselaar met een efficiëntieklasse tot 90% en energie-efficiënte EC gelijkstroomventilatoren. De Zehnder ComfoBox levert tot 550 m3 lucht per uur bij een externe druk van 200 Pa. De toevoer- en afvoerventilatoren worden individueel aangedreven zodat het binnenhuisklimaat perfect kan worden geregeld. De Zehnder Comfobox kan op elk moment worden geplaatst met indien nodig een enthalpiewisselaar met vochtoverdraging. Zo voorkom je heel droge lucht binnenshuis tijdens de wintermaanden en kan de ventilator worden gebruikt tot temperaturen van -8°C, zonder dat extra vorstbescherming nodig is. De Zehnder ComfoBox is eenvoudig te bedienen via een paneel in de woonkamer en bediening is tevens met een digitale tijdschakelaar.


Onderhoudskosten

Ook de installatie en het onderhoud van het Zehnder ComfoBox voorzieningencentrum zijn uitermate handig en eenvoudig: je moet enkel de stekker in het stopcontact steken en de Zehnder ComfoBox is klaar voor gebruik. Hij wordt in meerdere delen vervoerd en kan moeiteloos worden geïnstalleerd, zelfs in kleine ruimten. Voor de installatie is slechts een halve vierkante meter nodig. Alle vereiste componenten, bijv. balanceervaten, zitten in de Zehnder ComfoBox. Assemblage is dus overbodig en er is geen muurruimte nodig voor de hydraulica zoals gebruikelijk.

Het onderhoud is beperkt tot de reiniging van de filter van de ventilator eens in de zes maanden en een jaarlijkse controle van de instellingen van de warmtepomp. De reiniging van de warmtewisselaar is afhankelijk van de graad van vervuilding van de buitenlucht. Voor de reiniging hoeft de warmtewisselaar enkel uit het apparaat te worden genomen en met water te worden schoongemaakt.

Afhankelijk van de grootte van de installatietechnologie en de wooneenheid bedragen de jaarlijkse energiekosten* voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling met de Zehnder ComfoBox ongeveer 600 euro(*) voor een wooneenheid van 120 m².
* (Elektriciteitsprijs: € 0,20/KWh)

Meer info: Zehnder

Onze verwarmingsspecialisten

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven