Zehnder ComfoAir XL productgegevens in EPB-databank

Gewijzigd op 1/07/2013 door TiM Vanhove

Na een hele reeks testen en metingen in erkende laboratoria is het eindelijk zover: de EPB-productgegevens voor de collectieve balansventilatiesystemen ComfoAir XL van Zehnder zijn beschikbaar op de EPB-databank. Deze databank is een waardevol instrument voor EPB-verslaggevers: ze geeft de belangrijkste parameters weer van de ventilatie-eenheden, wat toelaat om hiermee de energieprestatie van een gebouw te berekenen. Met de publicatie van de resultaten vervolledigt Zehnder zijn gamma EPB-gecertificeerde ventilatie-units en verstevigt zo zijn vooraanstaande plaats in de ventilatiewereld.

Onze ventilatiespecialisten

Hoge kwaliteitsnormen

ComfoAir XL is een gamma collectieve balansventilatie-units met warmterecuperatie, ideaal voor toepassing in groepswoningbouw en kleine utiliteit, zoals scholen, rust- en verzorgingstehuizen, crèches, kantoren, enz. De units zijn bovendien beschikbaar in zes verschillende bouwgroottes met een maximaal debiet tussen 800 en 6000 m3/h, en in twee varianten voor binnen- en buitenopstelling. Dit maakt de ComfoAir XL tot een erg veelzijdige unit, die zicht leent voor een brede waaier aan projecten.

De volledige serie werd EPB-conform gemeten volgens bijlage G van de norm NBN EN 308, die het thermisch rendement en het opgenomen vermogen van de ventilatoren meet. Daarenboven zijn ook al deze units PHI gecertificeerd. PHI-certificatie meet niet alleen het thermische rendement en energieverbruik, maar onderzoekt ook nog tal van andere kwaliteitsaspecten van de balansventilatie-units.

Zo moet de ventilatie-unit een strenge luchtdichtheidstest ondergaan en worden de filters getest op lekverlies. Daarnaast moet de warmtewisselaar een rendement van minstens 75% halen, terwijl het maximale elektriciteitsverbruik onder 0,45 Wh/m3 dient te blijven. Voor het comfort van de gebruiker eist PHI dat de temperatuur van de pulsielucht bij een buitentemperatuur van -10°C minstens 16,5°C is.

Mocht de invoerlucht toch sterk afkoelen, dan moeten de ventilatoren automatisch uitschakelen om het systeem te beschermen tegen vorstschade. Alles samen vormt de PHI-certificatie een behoorlijk strenge test, die de ventilatie-units van Zehnder glansrijk doorstonden. Het feit dat de ComfoAir XL serie zowel EPB-conform als PHI gecertificeerd is, onderstreept dan ook de uitstekende kwaliteit van de Zehnder ComfoAir XL units.

Unieke prestatie

Sinds 17 juni zijn de resultaten van al deze metingen terug te vinden in de EPB-databank. Eerder publiceerde Zehnder er ook al de invoergegevens voor zijn individuele balansventilatie-units ComfoD, Paul Novus en Focus 250. Bovendien voldoen alle individuele units, op één na, ook aan de strenge PHI-kwaliteitseisen. Daarmee is Zehnder erin geslaagd om zijn volledige reeks ventilatie-eenheden (vijftien in totaal), zowel individueel als collectief, EPB-conform te laten certificeren – een unieke prestatie, die tot nu toe ongeëvenaard blijft in de ventilatiebranche!

Folders over ventileren

Meer informatie op de website van deze bedrijven