Wonen in een glazen huis: durf je of niet?

Gewijzigd op 19/06/2013 door TiM Vanhove

Glas spreekt tot onze verbeelding. We hebben graag veel glas in de woning, voor het contact met de omgeving. De Italiaanse glasdesigner Carlo Santambrogio heeft de meest extreme variant van die glasarchitectuur opgezocht en bouwde enkele volledig glazen woning: van de vloeren over de wanden tot en met het dak. Ook heel wat van de elementen in de woning zijn uit glas gemaakt.
 • Glazen woningDeze blauwgetinte glazen kubus staat in een bosrijke omgeving. Zo krijgt de woning toch de nodige privacy. Met een druk op de knop is het ook mogelijk het glas mat te maken.
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woningDe volledige woning is opgetrokken uit 6 tot 7 mm dikke glasbladen. Deze glasbladen zijn voorzien van een speciale coating. Die maakt het mogelijk dat de glasbladen op koude momenten warmte afstralen.
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woningNagenoeg alles in de woning is uit glas vervaardigd: de eettafel, de trap, het boekenrek,…
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woning… behalve het bed. Blijkbaar is glas niet comfortabel genoeg om op te slapen. Zelfs niet voor een kingsized bed.
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woningDe glazen woningen van Santambrogio zijn ontworpen om overal ter wereld gebouwd te kunnen worden. Ze laten de bewoner toe zich volledig met de natuur te omringen.
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woningDit huis aan zee is gebouwd op een dun laagje water, waardoor de bewoner het gevoel krijgt alsof hij boven de zee of oceaan zweeft.
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woningHet mag duidelijk zijn dat deze glazen woningen niet bedoeld zijn voor een stedelijke omgeving. Ze bieden de bewoner daarentegen een onzichtbaar omhulsel dat hem toelaat maximaal van de omgeving te genieten.
  © Santambrogio Milano
 • Glazen woningDe modulaire, transparante gebouwstructuur maakt de glazen woningen uiterst flexibel, waardoor ze aanpasbaar blijven aan de wijzigende noden van hun bewoners.
  © Santambrogio Milano

Spelregels voor een glazen huis

Wie na deze fotoreeks overtuigd is om in een glazen – of sterk beglaasde – woning te gaan wonen, houdt toch best enkele spelregels in het achterhoofd. De regels gaan verder dan het verbod om stenen naar de woning te gooien. Het is bijvoorbeeld ook niet verstandig om in de voortuin – of achtertuin te voetballen. Je bouwt het huis best ook niet in de buurt van een golfterrein en misschien het belangrijkst van al: sla een grote voorraad ramenreiniger in. Je zult die nodig hebben.
Auteur: TiM Vanhove - juni 2013
Inspiratie uit het buitenland
Architectuur is sterk cultureel gebonden. Denk maar aan de vakantiewoning in Toscane of de hotelkamer in New York. Ze zijn in niets vergelijkbaar met de vakantiewoningen of hotelkamers in eigen land. Toch kunnen die architecturale verschillen over de cultuurgrenzen heen inspirerend werken. In deze reeks brengen we staaltjes opmerkelijke architectuur van over de landsgrenzen.