Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Waterverzachter en de werking

Een waterverzachter verzacht het leidingwater. Producenten spreken ook wel van een waterontkalker of een waterontharder.

De werking van een waterverzachter

Doorgaans is een waterverzachter of waterontkalker uitgerust met een filter (vaak in de vorm van een fles), gevuld met harskorreltjes die magnesium en calcium uit het harde water opnemen en natrium weer afgeven – ionenwisseling - waardoor je zacht water krijgt. Het zout (in korrelvorm of in de vorm van pastilles, afhankelijk van het merk) dat je in de ontharder doet, zorgt voor een regeneratie (schoonspoelen) van de harsen.
 

Ionenwisseling

Het harde water komt binnen in de waterverzachter en doorloopt de filter met de harsen.
Deze harsbolletjes, geladen met natriumionen, nemen onmiddellijk de calciumionen (kalk in het water) op en geven de natriumionen af aan het water. Zo ontstaat water zonder kalk – zeg maar zacht water.
 

Regeneratie of schoonspoelen

De werking (ionenwisseling) van een waterverzachter duurt tot op het moment dat alle harsbolletjes verzadigd zijn – waarna een regeneratie met zout volgt. 
 
  • De regeneratie van een waterverzachter zorgt voor een omgekeerd effect: Het zout in de waterverzachter zorgt voor een automatische vorming van pekel (natriumchloride), die de verzadigde harsbolletjes (geladen met calciumionen) terug omzet tot harsbolletjes geladen met natriumionen. Een nagenoeg onuitputtelijk proces
  • Hoe vaak de filter moet spoelen hangt af van de grootte en het verbruik van de waterverzachter
  • Een waterverzachter voor huishoudelijk gebruik spoelt (regenereert) best 1 keer per week, zodat je geen kans geeft aan het ontstaan van bacteriën in de waterfilter.

Alles over waterontharder of waterverzachter

Meer weten over water ontharden?

Lees alle artikels over waterontharders:


Auteur
: Gretel Kerkhofs - december 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in