Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Sanitair

Waterafvoer

De afvoer van huishoudelijk en sanitair afvalwater is even belangrijk als de aanleg van de elektriciteit of de plaatsing van het buitenschrijnwerk. Het plaatsen van waterleidingen en afvoerleidingen moet correct gebeuren en bovendien legt de overheid een aantal regels op waaraan je moet voldoen. Ontdek er hier alles over.

Werking afvoer van huishoudelijk afvalwater

De afvoerbuizen voor de waterafvoer in de woning verzamelen het sanitair afvalwater voor de verdere afvoer naar de riolering. Regen- en afvalwater moeten verplicht gescheiden afgevoerd worden. Het regenwater moet rechtstreeks naar een regenwaterput voor hergebruik of gaat via infiltratie naar de ondergrond. Het afvalwater mag je lozen in de openbare riolering. Op bepaalde plaatsen is het verplicht een septische put te gebruiken. 

Geen riolering

Is er geen openbare riolering voorzien op de plek waar je woont of gaat bouwen of verbouwen? Woon je in een gebied zonder riolering? Dan moet je zelf instaan voor de zuivering van het afvalwater.

Met wat geluk zorgt de gemeente of de rioolbeheerder voor de plaatsing en het onderhoud van een individuele behandelingsinstallatie van afvalwater (IBA). Anders zul je zelf afvalwater moeten zuiveren met een IBA.

Materialen voor de waterafvoer

Voor de afvoerleidingen worden enkel nog kunststofbuizen gebruikt (pvc, pe,...). Ze zijn 100 % waterdicht en gladder, waardoor er moeilijker verstoppingen optreden. Gebruik dikwandige, warmwaterbestendige buizen De architect bepaalt de correcte diameter van de buizen. Hoeveel te meer afvoerleidingen op een hoofdleiding aansluiten, des te groter de diameter dient te worden. Geluidshinder is bijna onvermijdelijk bij het gebruik van de klassieke kunststofbuizen.

Geluidshinder leidingen

De nodige aandacht bij het concept kan geluidshinder voorkomen; vermijd dat afvoerbuizen aan leefruimten grenzen,... Het geluid kan ook gedempt worden door de leidingen te isoleren. Sommige materialen en concepten zijn speciaal ontwikkeld om geluidsarm te zijn. Het geheim van de geluidsarme buizen schuilt in de massa, de samenstelling en de wanddikte van de buis. De buizen dienen in voldoende helling te liggen om verstoppingen te vermijden. Doorgaans wordt 1 à 2 cm per meter helling voorgeschreven.

Geurhinder leidingen

Om geurhinder te voorkomen, wordt tussen de verschillende sanitaire toestellen en de afvoerleiding een geurafsluiter of sifon geplaatst. Door de vorm van deze buis blijft er altijd water instaan en kunnen vervelende geuren uit het leidingenstel niet terug in de woning dringen. De leidingen worden ontlucht om te vermijden dat de sifons droog komen te staan.

Meer weten? Lees ook Vaak voorkomende problemen met waterafvoer.

Aansluiting op de openbare riolering

Als er riolering in de straat ligt, dien je hierop aan te sluiten. De aansluiting op het rioleringsnet en de keuring van de riolering wordt doorgaans uitgevoerd door de beheerder van het rioleringsnet of een aannemer aangeduid door deze beheerder. Vraag tijdig deze aansluiting aan. De laatste buis voor de aansluiting op het rioleringsnet dient uitgerust te worden met een terugslagklep. Hiermee kan je vermijden dat er water uit het rioleringsnet in jouw riolering kan stromen. Zorg ervoor dat de klep bereikbaar blijft voor toezicht.

Nuttige links
- De septische put
- Hergebruik van regenwater

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in