Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Vloerisolatie bij renovatie: Wat kan en wat kan niet?

Vloerisolatie is een vaak vergeten aandachtspunt in renovatieprojecten. Vaak wordt het als te complex en omslachtig afgedaan, terwijl er nochtans een belangrijke comfortwinst te realiseren valt. Onze isolatiespecialist toont aan.
In bestaande woningen kunnen 3 types vloeren worden geïsoleerd:

1. Ondergronden (vloeren en plafonds boven koude ruimtes als kelders, kruipkelders, de ondergrond boven garages…) isoleer je thermisch. Ze vormen immers stuk voor stuk energieverliesposten die nochtans op een vrij makkelijke manier kunnen worden aangepakt.

2. Tussenvloeren kun je om 2 redenen isoleren. Als het een vloer of plafond tussen ruimtes met een verschillend verwarmingsregime betreft kan het isoleren van de tussenvloer de energieprestaties van je woning nog verder verbeteren. Zijn beide ruimtes verwarmd, dan vormt de isolatie van tussenvloeren of plafonds een goede akoestische oplossing als je volgens het massa-veer-massaprincipe met een ‘veermateriaal’ als glaswol isoleert.

3. Dient je zolder niet als leefruimte, dan isoleer je de zoldervloer in plaats van het dak. Dat is goedkoper en sneller. Als je isoleert met glaswol, is deze thermische isolatie-oplossing eveneens een optimale akoestische oplossing en bovendien brandveilig.

Isolatie ondergronden

Betonnen ondergronden isoleer je door isolatieplaten onderaan de betonplaat te bevestigen door middel van boor- of lijmankers a rato van 4 per m². In dat geval heb je geen dampscherm nodig. De betonnen vloerplaat zorgt immers voor damp- en luchtdichting.

Zorg er wel voor dat de isolatieplaten overal goed aansluiten tegen de betonnen vloerplaat en tegen elkaar om te vermijden dat er luchtcirculatie achter de isolatieplaten komt.

Isolatie tussenvloeren of plafonds

Ook tussenvloeren of plafonds isoleer je, net als betonnen ondergronden, best langs onder. Dat is de makkelijkste manier. Moet je om één of andere reden een vloer of plafond toch langs boven isoleren, dan pak je het aan zoals een beloopbare zoldervloer (zie hieronder).

Heb je vloeren of plafonds met balken of kepers, dan kun je isolatieplaten tussen de kepers van de vloer of het plafond plaatsen en afwerken door gipskartonplaten of andere afwerkingsmaterialen op de kepers te plaatsen en zo luchtdicht mogelijk af te werken. Een dampscherm is enkel nodig als de tussenvloer of plafond zich tussen een verwarmde en een onverwarmde ruimte bevindt. Indien geen kepers voorhanden zijn, kan een verlaagd plafond de oplossing bieden. Zo’n plafond is immers vrij eenvoudig te isoleren. In het geval van een vrijhangend metalen plafond dien je er zorg voor te dragen dat het metalen raamwerk geen contact maalt met het bovenliggende plafond.

Leg isolatieplaten eenvoudigweg bovenop de profielen en bevestig de gipsplaten aan de dragende profielen. Ook hier heb je enkel een dampscherm nodig als de tussenvloer of plafond zich tussen een verwarmde en een onverwarmde ruimte bevindt.
Isolatie zoldervloeren In tegenstelling tot ondergronden of tussenvloeren, isoleer je zoldervloeren aan de bovenkant.

Is het nodig dat de vloer beloopbaar blijft omdat je de zolder als stockageruimte wil gebruiken, dan breng je eerst kepers aan op de vloer om dan een dampscherm aan te brengen op de bestaande vloer en over de geplaatste kepers. Plak de banen luchtdicht af. Bovenop het dampscherm plaats je isolatie tussen de kepers. Bovenop die kepers werk je af met beloopbare platen.

Als je de zolderruimte totaal niet gebruikt en de vloer niet wordt belopen, dan kun je de isolatieplaten ook rechtstreeks aanbrengen op de zoldervloer. Vergeet ook hier niet om eerst het dampscherm aan te brengen en de banen luchtdicht af te werken om dan pas de isolatieplaten te plaatsen.

Auteur: Saint-Gobain Isover – september 2015

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in