Vierkantshoeve wordt nieuwe thuis voor zeven gezinnen

Gewijzigd op 3/11/2016 door TiM Vanhove

Vierkantshoeve Ter Beemt is een bekend dorpsgezicht in Zingem aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Het beschermde pand dat stamt uit 1730 krijgt momenteel een renovatie met de meest duurzame technieken en materialen op de markt.
Ter Beemt
© Bond Beter Leefmilieu
Ter Beemt
© Bond Beter Leefmilieu
Ter Beemt
© Bond Beter Leefmilieu
Ter Beemt
© Bond Beter Leefmilieu
 
De vierkantshoeve omsluit een charmante binnenkoer waarop al sinds jaar en dag een machtige wilde kastanje staat. De hoeve zal na de verbouwing een complex voor groepswonen worden voor zeven enthousiaste gezinnen. De voormalige herenhoeve, jeneverstokerij, wagenhuis, schuren en stallen worden binnenkort 7 wooneenheden met enkele gemeenschappelijke ruimtes (fietsenberging, collectieve technieken, werkatelier, polyvalente zaal) en tuin. Van bij de start van het project was iedereen het eens om zo ecologisch en energiezuinig mogelijk te renoveren met respect voor het authentieke karakter van de hoeve.
 

Ecologische inborst

Het cohousingproject is ecologisch van insteek. Dit vertaalt zich in de gebruikte materialen, doorgedreven isolatie en drievoudige beglazing en een duurzaam waterbeheer. Maar het doel is om nog een stap verder te gaan. De ecologische binnenisolatie is opgevat uit cellulose of kalkhennep en is langs binnen aangebracht. Ingrijpen langs buiten was geen optie omdat het uitzicht van de vierkantshoeve bewaard dient te blijven.
 
De resterende warmtebehoefte zal worden ingevuld met hernieuwbare, CO2-neutrale pelletketel met warmtekrachtkoppeling en warmtenet. De warmtekrachtkoppeling is het alternatief voor zonnepanelen en een zonneboiler. Die waren niet mogelijk in dit beschermd monument en dorpsgezicht.

Toekomstplannen

De site en de specifieke woonvorm bieden vele mogelijkheden om het leven ecologischer in te richten. Autodelen, laadpaal elektrische wagen, afhaalpunt groentepakketten, een beurtrol met de kindjes te voet van en naar school, en wie weet komt ooit de droom uit voor een ecologische zwemvijver in de tuin.
Bezoek deze woning
Bezoek deze of één van de andere 150 duurzame en energiezuinige woningen op de twee opendeurweekends op 5 & 6 en 11 tot 13 november. Geëngageerde bouwheren ontvangen je bij hun thuis en doen hun bouw- en woonervaringen uit de doeken. Een bezoek is gratis, maar inschrijven is verplicht op ecobouwers.be.