Financiele aspecten

Verzekering gewaarborgd wonen biedt extra zekerheid voor gezinnen

Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om een hypothecaire lening te krijgen voor de aankoop of verbouwing van een woning. Om hen niet in de kou te laten staan lanceert KBC een project dat meer Vlamingen moet aansporen om de gratis ‘verzekering gewaarborgd wonen’ af te sluiten.
Wie met een hypothecaire lening een huis wil kopen, bouwen of renoveren, kan daarvoor sinds 2009 ongeacht zijn inkomen gratis een ‘verzekering gewaarborgd wonen’ afsluiten via de Vlaamse overheid. Als de ontlener in een periode van tien jaar na het afsluiten van zijn lening langdurig arbeidsongeschikt wordt – bijvoorbeeld door ziekte – of zijn baan verliest, wordt via de verzekering tot drie jaar lang een deel van zijn maandelijkse aflossing (maximum 600 euro per maand) terugbetaald.

Verzekering gewaarborgd wonen = bescherming

“In deze economisch moeilijke periode merken we dat zowel de Vlaamse gezinnen als de banken, onzekerder worden over het afsluiten van een hypothecaire lening”, zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A). “Die onzekerheid is zeer begrijpelijk. Maar de verzekering gewaarborgd wonen biedt zowel die gezinnen als de banken een extra bescherming.”

Ondertussen beschikken ruim 25.000 Vlaamse gezinnen over een verzekering gewaarborgd wonen. Vorig jaar werden er 6.218 verzekeringen afgesloten, dat is bijna 900 meer dan in 2011 (een stijging met 14%). “Toch merken we dat nog altijd veel mensen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden om zo’n verzekering af te sluiten”, aldus minister Van den Bossche.
Het agentschap Wonen Vlaanderen onderzocht daarom in een proefproject met KBC of het mogelijk was om zoveel mogelijk rechthebbenden die een hypothecaire lening afsloten bij de bank, rechtstreeks aan te schrijven met een aanbod voor de verzekering gewaarborgd wonen. Na een positieve evaluatie heeft de directie besloten om vanaf maart alle 12.000 mensen die de afgelopen tien maanden een hypothecaire lening afsloten, te contacteren. Nadien zal KBC elke maand een gelijkaardig aanbod doen aan alle nieuwe ontleners. Wonen Vlaanderen organiseert daarvoor onder meer infosessies voor de KBC-medewerkers.

Vereenvoudiging aanvraagprocedure

“Ik hoop zo snel mogelijk ook de andere banken te overtuigen om gelijkaardige acties op te zetten”, zegt minister Van den Bossche. “Zowel de bouwers en verbouwers als de banken zelf hebben er immers alle baat bij om een verzekering gewaarborgd wonen af te sluiten. Ondertussen proberen wij onder meer ook om de aanvraagprocedure verder te vereenvoudigen en onderzoeken we of we ook zelf iedereen die een huis koopt, rechtstreeks een aanbod kunnen doen.”

Meer info: KBC

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in