Verwarmingsspecialist: Wat is een warmtewisselaar?
Een warmtewisselaar is een onderdeel dat instaat voor de warmteoverdracht van het ene medium (bv. gas, vloeistof, lucht, water) naar het andere. Het kan dus gebruikt worden om een stof ofwel op te warmen, ofwel af te koelen. Bij elke warmtewisselaar wordt gewerkt met twee circuits of kanalen. Als er een temperatuurverschil bestaat tussen de twee, zal warmte – volgens de regels van de fysica – van het warme medium naar het koude medium worden overgedragen, zonder dat de mediums daarbij met elkaar in contact komen.
Waar te vinden?
Warmtewisselaars zijn dus bijvoorbeeld ook terug te vinden in warmtepompen, zonne-energiesystemen, verwarmingsketels, … en maken de warmteoverdracht naar de verwarmingsinstallatie of sanitair warmwaterinstallatie in een huis mogelijk. Ook in ventilatie- en verluchtingssystemen, of nog koelsystemen worden warmtewisselaars gebruikt.
Soorten warmtewisselaars
Uiteraard bestaan er verschillende types warmtewisselaars, al naargelang de toepassing waarvoor ze worden ingezet. Hierbij enkele voorbeelden:
- Een platenwarmtewisselaar bestaat uit een aantal dunne, geribbelde platen die tegen elkaar worden aangedrukt in een frame. De randen van de platen worden voorzien van een pakking of worden aan elkaar gelast. Op deze manier ontstaan parallelle kanalen tussen de platen.
Platenwarmtewisselaars worden dus gebruikt voor de vlugge opwarming van water volgens het doorstroomprincipe, zoals in een verwarmingsketel met ingebouwde warmwaterproductie of een badverwarmer.
- Een aardewarmtewisselaar (horizontaal of verticaal) is een verticale buis of sonde, of een horizontaal buizennet in de grond waarlangs warmte uit de bodem wordt opgenomen en overgebracht naar een warmtepomp.
- Een boiler is uitgerust met een spiraalvormige warmtewisselaar, ook wel bekend als serpentin. Door de spiraal loopt warm water afkomstig van een verwarmingsketel of van een thermisch zonnepaneel, die het water in de boiler opwarmt.
Tegen de stroom in
Om de temperatuuroverdracht te optimaliseren, wordt in een warmtewisselaar meestal gebruik gemaakt van het tegenstroomprincipe. Dit houdt in dat de twee stoffen in tegengestelde richting door de kanalen stromen. Hierdoor kunnen ze hun eigenschappen – in dit geval: warmte – beter aan elkaar overdragen dan wanneer ze beiden in dezelfde richting stromen. Dit komt omdat de gradiënt, het temperatuurverschil tussen de deeltjes die warmte moeten uitwisselen, groter blijft.
Meer info vind je bij Vaillant