Zonneboiler

Gewijzigd op 12/07/2012 door Gretel Kerkhofs

De zonneboiler verwarmt het sanitair warm water – en soms ook het water voor de centrale verwarming - met behulp van zonne-energie. Hiertoe wordt de warmte van de zon gecapteerd via collectoren op het dak. De installatie - thermische zonnepanelen in combinatie met zonneboiler - kan instaan voor de productie van een groot deel van het warm water voor het sanitair in keuken en badkamer.

Onze verwarmingsspecialisten

Aurotherm
© Vaillant
Schema thermisch zonnepaneel
Schema thermisch zonnepaneel
© Bosch Climate

Werking zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler systeem bestaat uit twee hoofdcomponenten: een zonnecollector op het dak en een boiler in de woning. Deze boiler staat best zo dicht mogelijk bij de collector om minimale warmteverliezen te hebben.

De collector kan op het dak of tegen de wand worden geplaatst. In deze collector lopen buizen die gevuld zijn met een vloeistof. De vloeistof loopt traag in een circuit van de collector naar de boiler of voorraadvat. In de collector slaat de vloeistof warmte op die ze vervolgens in de boiler via een warmtewisselaar (spiraal) aan het tapwater doorgeeft.

Lees er meer over in Zonneboiler: van idee tot plaatsing

Naverwarmen of bijverwarmen zonneboiler

Omdat de zon niet altijd schijnt, is er soms naverwarming nodig van het water in de boiler. Dit kan een autonoom verwarmingstoestel zijn of de bestaande cv-ketel.
Zonneboiler
Zonneboiler
© Bosch Climate
Viesmann buiscollector voor zonneboiler
Viesmann buiscollector voor zonneboiler
© Viessmann

Prijs zonneboiler

De investering voor een volledig systeem varieert van een kostprijs tussen 2 500 en 6 000 euro, inclusief installatiekosten.

Onderhoud zonneboiler

De collectoren op het dak worden best jaarlijks gereinigd om het rendement optimaal te houden.

Premie zonneboiler

Meer weten over zonne-energie?

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven