Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Marchetta introduceert nieuwe verwarmingstechnologieën

Marchetta Woningbouw pakt in zijn nieuwe kijkwoningen in Herent uit met de verwarmingstechnieken van de toekomst. Een kijkwoning, een lage energiewoning, verwarmt het met een ijswaterreservoir. Aan de andere woning, een passiefhuis, komt zelfs geen traditioneel warmteafgiftesysteem meer te pas. Hier verdeelt een warmtepomp zijn warmte via de ventilatielucht.

Een laagenergiewoning of een passiefhuis bouwen. Iedereen heeft er de mond vol van. Maar wanneer de vraag naar de kostprijs wordt gesteld, zwijgen bouwadviseurs in alle talen of goochelen ze met vage percentages. De instapklare woningbouwer Thuis Best doorbreekt dit stilzwijgen. Het Genkse bouwbedrijf doet in Herent de nodige praktijkervaring op met de bouw van een passiefhuis en een laagenergiewoning. Op basis van die ervaring kan Thuis Best wel concrete antwoorden geven.
Kandidaat-bouwers kunnen verder ook in de twee kijkwoningen terecht om aan den lijve het comfort in een energiezuinige woning te ondervinden. Zo kunnen ze ontdekken of de temperatuur altijd even aangenaam is in een passiefhuis. Of dat een laagenergiewoning toch niet dat tikje comfortabeler is. Die praktijkvergelijking is heel eenvoudig, aangezien de twee woonvormen pal naast elkaar liggen.

Energiezuinige broertjes

Het passiefhuis kreeg een compacte vorm en goede oriëntatie. Het concept werd ook zo uitgewerkt dat een basis conceptwoning van Thuis Best geoptimaliseerd kan worden tot een passiefhuis. De bouwheer kan als het ware een basiswoning modulair uitbouwen tot een passiefhuis. De woning voldoet aan alle eisen voor de passiefhuisstandaard met een totale energievraag voor verwarming en koeling van 15 kWh/m²/jaar en een luchtdichtheid 1,53 n50. Om aan deze eisen te voldoen kreeg de woning een doorgedreven isolatiepakket en werden de aansluitingen tussen verschillende gebouwonderdelen zorgvuldig en luchtdicht uitgevoerd. De garage werd uit de woning geweerd. Voor de verwarming stapt Thuis Best af van de plat getreden paden. Aangezien de warmtevraag zo laag is, is volgens de woningbouwer iedere investering in een klassiek warmteafgiftesysteem - zoals radiatoren of vloerverwarming – een overinvestering. Dat betekent een mooie besparing op de kosten voor de technieken. Thuis Best vult de beperkte warmtevraag in via naverwarming van de luchttoevoer via de mechanische ventilatie. Concreet installeerde Thuis Best hiertoe de VitoVent 300-F ventilatie samen met de VitoCal 222-S warmtepomp van Viessmann.

IJswaterreservoir

De laagenergiewoning is volgens de eisen gebouwd, waardoor de totale energievraag voor verwarming en koeling op jaarbasis amper 29,68 kWh/m² vloeroppervlakte vraagt. Om deze score te behalen, kreeg de woning een hoogstaand isolatiepakket. Op technisch vlak kiest Thuis Best in deze woning voor een warmtepomp voor de verwarming en de productie van het sanitair warm water. Bijzonder aan het concept is dat de warmtepomp een deel van zijn energie uit een ijswaterreservoir haalt. Het ijswaterreservoir is een buffervat voor verschillende energiebronnen: zonnewarmte, aardwarmte en warmte uit de lucht. Het vat is gevuld met water en voorzien van een warmtewisselaar. Het concept vertrekt vanuit het principe dat er energie vrij komt wanneer water bevriest. De warmtepomp – die werkt volgens het principe van een grond-water warmtepomp – onttrekt energie aan het water. Daardoor ontstaat ijsvorming in het vat. En regeneratiewarmtewisselaar in het buffervat zorgt voor het ontdooien van het water: de energie daarvoor komt uit een collector op het dak die daarvoor zonnewarmte en warmte uit de lucht gebruikt. Het concept biedt de warmtepomp dus het hele jaar een constante energiebron.

Meer info: Wilt u de technieken met eigen ogen zien of ervaren hoe ze de kijkwoningen op temperatuur houden? Dat kan. De kijkwoning is te bezoeken na afspraak of bezoek de openhuisdagen op 15 en 16 maart, telkens van 10 tot 17 uur.
 
Adres: Mechelsesteenweg 1039 – 1041 – 3020 Herent

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in