Tachtig stadsbouwers zetten schouders onder duurzame cohousing

Gewijzigd op 22/10/2014 door TiM Vanhove

In de ondergrondse parking: een grote fietsenstalling en gedeelde auto’s. Op het gelijkvloers: een gemeenschappelijke tuin plus een gedeelde wasruimte met professionele wasmachine én droogkast. Naast de tuin: een polyvalente ruimte voor feestjes of vergaderingen. “En één keer per maand organiseren we een burenbrunch. Alle bewoners zijn welkom, niets is verplicht. Het is hier geen commune, hé,” zegt Serge Fraas, bewoner én architect van Brutopia
brutopia
Copyright: Tim Van de Velde
© Projet Brutopia Stekke + Fraas Architectes
“De mensen die hier een appartement kochten, wilden per se in Brussel blijven wonen. Liefst in een mooi, duurzaam én betaalbaar gebouw met hedendaags comfort. Wij brachten een groep mensen samen en zochten zelf naar een terrein om dit project te realiseren” zegt Serge.
 

Babysit inclusief

Op het terrein stonden vroeger magazijnen die ooit dienst deden als herstelcentrale voor bussen en vrachtwagens. De gebouwen waren in slechte staat en de grond moest gesaneerd worden. Afbraak was de enige optie. Gelukkig was de eigenaar – een arts op rust – meteen enthousiast. De groep kon het terrein kopen aan zeer goeie voorwaarden.”
Serge Fraas en zijn vennoot François Stekke werden aangesteld als architecten. Ze tekenden twee woonblokken, met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke tuin. De doorzonappartementen op de verdiepingen variëren tussen de 70 en 150 m². Ze werden casco opgeleverd, zodat iedereen zelf de afwerking kon bepalen, zij het wel met ecologische materialen. In Brutopia wonen mensen van alle rang en stand. Die sociale mix was ook de bedoeling van de initiatiefnemers. “Afkomst, beroep, inkomen en leeftijd lopen sterk uiteen”, zegt Serge. Er wonnen ook 24 kinderen, die met elkaar kunnen spelen in de gemeenschappelijke tuin.
En als het regent, trekken ze naar de polyvalente ruimte beneden. Veel bewoners babysitten ook regelmatig op elkaars kinderen.
  • brutopiaCopyright: Tim Van de Velde
    © Projet Brutopia Stekke + Fraas Architectes
  • brutopiaFotografie: Tim Van de Velde
    © Projet Brutopia Stekke + Fraas Architectes

Beurtrol

Het gebouw moest energiezuinig én duurzaam zijn: 27 van de 29 units voldoen aan de passiefnorm. Het schrijnwerk werd uitgevoerd met FSC-gekeurd hout en de gevelbekleding met recycleerbaar aluminium. Een regenwaterput levert water voor alle toiletten, de tuin en de schoonmaak. En op de daken liggen zonnepanelen. Om een goede sfeer te behouden en iedereen te betrekken bij het project, maakten we vooraf duidelijke afspraken. Belangrijke beslissingen over de nodige voorzieningen (privacy, vuilniszakken, onderhoud van de trappen, tuin en zaal) worden bepaald. “En aangezien we hier met 29 gezinnen wonen, moet ik maar twee keer per jaar de vuilniszakken buiten zetten. Dat is vijftig keer minder dan in mijn vorige woning,” lachte Serge.


Bezoek Brutopia tijdens de Ecobouwers opendeur op 2 november om 14 uur en op 8 en 9 november om 10 uur.

Win een weekend in een passiefhuis

Wil je aan levende lijven ervaren hoe het is om in een passiefhuis te verblijven? Waag dan je kans op een gratis weekend in een passiefwoning van Bostoen.
Ecobouwers
© Ecobouwers