Aanbevolen partners

Helixe
Forbo flooring
Afwerking

Steentapijt, een stukje gegoten natuur

Steentapijt is aan een opmars begonnen in de particuliere woning. De vloerbekleding biedt niet alleen esthetisch heel wat mogelijkheden, maar blijkt ook over tal van andere sterke punten te beschikken. Habitos maakt voor u een overzicht.
Steentapijt is in wezen niet meer of minder dan een riviergrind (sedimentkorrel) dat wordt gebonden met hars. Het grind kan echter in een brede waaier van kleuren worden behandeld. Het hars is UV-bestendig en heeft een hoge mechanische weerstand. Wanneer je de troeven van de twee materialen combineert, krijg je dus een interessant product voor de vloerafwerking. De particuliere bouwer begint dat meer en meer in te zien. Een tiental jaar geleden werd steentapijt hoofdzakelijk in de projectmarkt (kantoren, winkels,…) geplaatst.

Dunne vloeropbouw

Eén van de karakteristieken van steentapijt is zijn uiterst dunne opbouwhoogte. De vloerhoogte varieert tussen de 6 à 8 mm. Hierdoor leent steentapijt zich heel goed voor vloerrenovaties waar je doorgaans maar een heel beperkte opbouwhoogte hebt. Het materiaal laat zich bovendien op iedere grond toepassen: op een dekvloer, een tegelvloer en zelfs op hout. Deze houten vloeren moeten wel vorm- en watervast zijn. Voor de plaatsing wordt de ondergrond behandeld met een primer om de hechting te bevorderen. De vloerafwerking laat zich ook in iedere ruimte toepassen.

Het populairst zijn de woonkamer, de overloop en de slaapkamer. Omdat het grind een natuurlijk materiaal is, neemt het snel de omgevingstemperatuur aan. Vooral in de slaapkamers en badkamer is het dus interessant om blootsvoets over te lopen. Toepassing in de keuken is minder aangewezen. Dit met het oog op het onderhoud. Maar in sommige gevallen is steentapijt de enige oplossing. Bijvoorbeeld wanneer er snel een nieuwe vloer geplaatst dient te worden of wanneer de keuken een open geheel vormt met de woonkamer waar ook steentapijt wordt toegepast. In zulke gevallen verdient het aanbeveling om een waterstofzuiger te kopen en de vloer hier regelmatig mee te reinigen.

Onderhoudsvriendelijk

In de andere ruimtes volstaat het om de vloer regelmatig te stofzuigen of eventueel met een vochtige dweil of statische doek te reinigen. Wanneer de vloer echt vuil is, kan je een diepreiniging met water en zeep toepassen en dat water vervolgens uitzuigen met een waterstofzuiger.

Steentapijt is ook nagenoeg onverslijtbaar. De vloer zal slechts heel traag afslijten. Het volstaat om na 15 à 20 jaar een nieuwe renovatiecoating aan te brengen, om zo een vloer voor het leven te krijgen. Dankzij de coating wordt de slijtlaag hersteld en kan de vloer er opnieuw een hele tijd tegen. Ook wanneer het onverhoopt mis moest lopen - wanneer er bijvoorbeeld een stuk uit de vloer slaat door de val van een zwaar voorwerp – kan de vakman een quasi onzichtbare herstelling uitvoeren.

Kleurenspel

Een andere troef van steentapijt is het ruime kleurenpallet. Momenteel zijn de grijstinten wel populair, maar het systeem kan in een brede waaier van kleuren worden uitgevoerd. Er kunnen zelfs verschillende kleuren gecombineerd worden om zo patronen of motieven in de vloer in te werken. Dit biedt ongekende creatieve mogelijkheden en de meerprijs hiervoor is beperkt. Sterker nog, steentapijt kan ook feilloos gecombineerd worden met andere vloerbekledingsmaterialen zoals tegels, hout, tapijt,... noem maar op. Het aspect van de vloer kan ook aangepast worden door de korrelgrootte van het grind aan te passen.

Verder kan steentapijt gecombineerd worden met vloerverwarming en zijn er voor het systeem geen uitzettingsvoegen nodig. Enkel eventuele uitzettingsvoegen in de dekvloer (chappe) moeten gevolgd worden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in