Aanbevolen partners
Sanitair
Septische put
Een septische put is een betonnen of plastic tank waarin het huishoudelijk afvalwater (vooral zwart water) opgevangen en weer vloeibaar gemaakt wordt. Zo’n put bestaat uit minstens twee kamers, waar het afval kan bezinken en het afvalwater licht gezuiverd afgevoerd wordt. Een septische put zuivert het afvalwater slechts minimaal.
Werking van een septische put
- Door de luchtdichte omgeving in de put ontstaat er een rottingsproces dat het afval voor een gedeelte afbreekt.
- Dat afval bestaat uit de vaste bestanddelen in het afvalwater en drijft eerst aan de oppervlakte van het afvalwater, waar het een korst vormt.
- De bacteriën in de septische put zetten de korstlaag om in vloeibare bestanddelen.
- Wat niet vloeibaar wordt, zinkt naar de bodem.
- De zwevende delen worden samen met het vloeibare afvalwater afgevoerd, via een overloop, naar de riolering of naar het oppervlaktewater. Op sommige plaatsen is het toegelaten dit licht gezuiverd afvalwater te laten infiltreren.
- De vaste stoffen die op de bodem achterblijven, moeten jaarlijks verwijderd worden (VLAREM II wetgeving)
Soorten septische putten
Betonnen septische put
- Goedkoper dan kunststof put maar moeilijkere plaatsing.
- Je hebt hier een bouwkraan voor nodig.
- Betonnen putten kunnen ook verschillen in kwaliteit. Vergelijk dus niet alleen de prijs maar ook de samenstelling van het beton.
Kunststoffen septische put
- Kun je zelf installeren en zelf reinigen
- Is 100% waterdicht.
- Er kunnen ook geen wortels van planten doorgroeien en het materiaal (zeker PE) is bestand tegen aantasting door bijtende middelen.
Tips voor het gebruik van een septische put
- Vang hier alleen het zwarte water, eventueel in combinatie met grijs water, in op.
- Vermijd lozen van hemelwater of zuiver water; dat is nefast voor de werking van de septische put. Te veel zuiver water spoelt de bacteriën die de vaste stoffen afbreken weg.
- Vermijd dat er detergenten, chemische producten (chloor, sterke schoonmaakproducten, antibiotica, …), niet afbreekbare materialen en vetten in de septische put terecht komen.
Is een septische put verplicht?
- Je doet best navraag op de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente om te achterhalen of een septische put al dan niet verplicht is.
- Volgens de wet is het ook verplicht een septische put te installeren die minstens 2 000 liter inhoud heeft (nuttige inhoud: 1 500 liter), ook voor kleine gezinnen.