Rentevoeten woonkredieten blijven wellicht hele jaar laag

Gewijzigd op 15/03/2016 door TiM Vanhove

In 2015 is het aantal kredietaanvragen voor de bouw, aankoop of verbouwing van een woning blijven stijgen. De Belgen willen duidelijk een graantje meepikken van de historisch lage rentevoeten om hun projecten te verwezenlijken. Ook al verwacht men voor de eurozone in 2016 en 2017 een lichte stijging van de langetermijnrente, toch zullen de voorwaarden voor de hypothecaire kredieten dit jaar waarschijnlijk nog zeer voordelig blijven.
Atlanta parketvloer
© Lamett
elektronische kraan
© Lambrechts
afvalsorteersysteem
© Franke
Momenteel bedraagt het tarief voor een hypothecair krediet met een vaste rente op 20 jaar bij Belfius 2,675 %. Dat is de laagste rente die de grootbank ooit heeft aangeboden. Die voorwaarden zullen vermoedelijk nog bijzonder interessant blijven tijdens de eerstvolgende maanden en zo heel wat Belgen ertoe aanzetten om nog dit jaar naar hun bank te stappen om hen te helpen bij het verwezenlijken van hun plannen.
In 2015 kende Belfius voor 5,5 miljard euro aan hypothecaire kredieten toe, dat is een stijging met bijna 40 %, een stuk hoger dan de toename op de markt. Ongeveer driekwart van de hypothecaire kredieten die Belfius in 2015 toekende, was bestemd voor de aankoop van een bestaande woning. 13% was bestemd voor verbouwings- of renovatiewerkzaamheden en 11% voor nieuwbouw. Het gemiddeld bedrag dat werd geleend voor de bouw van een woning is in 2015 blijven stijgen en staat nu op 166 000 euro. Het gemiddeld bedrag dat werd geleend voor de aankoop van een bestaande woning is ook gestegen, maar iets minder sterk, tot momenteel rond 142 000 euro. Het gemiddeld bedrag dat werd geleend voor renovatiewerkzaamheden aan een woning komt uit op 38 000 euro, en iets meer dan zes van de tien leningen die daarvoor worden toegekend, worden afgesloten door personen ouder dan 40 jaar.
 

Meer dan negen kredieten op tien met een vaste rente

Belgen mogen dan een baksteen in de maag hebben, ze kunnen ook heel goed rekenen en willen boven alles ook zekerheid hebben. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat gebruikmakend van de historisch lage rentevoeten meer dan negen klanten op tien bij Belfius momenteel opteren voor formules met een vaste rente om te vermijden dat hun maandelijkse aflossing zou gaan stijgen tijdens de looptijd van het krediet.
 
Voor alle doeleinden samen is de gemiddelde looptijd van de nieuw toegekende hypothecaire kredieten relatief stabiel: rond 18 jaar voor de aankoop van een woning en 18,5 jaar voor een nieuwbouw. Belfius biedt nu al enkele jaren de mogelijkheid om de terugbetalingen tijdelijk stop te zetten bij tegenslagen tijdens een periode van maximaal drie maanden (op de volledige looptijd van het krediet).

 
Bron: Belfius.be