Ramen moeten luchtdicht zijn
Luchtdicht maar toch niet helemaal
Eerst even dit: we spreken wel over luchtdicht bouwen als je een heel energiezuinig huis wilt, maar 100% luchtdicht gaat niet, tenzij in een afgesloten ballon, stelt Jean-Pierre Denys, Innovatie en Technology Manager bij Winsol.
“Volledig luchtdicht is ook niet aangenaam, er moet voldoende aanvoer van verse lucht zijn.” Als het luchtverlies onder een bepaald niveau blijft – zie ook luchtdichtheid meten of blowerdoortest – zit je goed. Te veel luchtlekken zorgen voor een ernstig energieverlies in de woning, zelfs als je een heel goed geïsoleerde woning hebt met hoogisolerende ramen.
Luchtdichte aansluiting van de profielen
Heel belangrijk voor de luchtdichtheid van de volledige bouwschil is een luchtdichte aansluiting van de raamprofielen op de muren. Dat benadrukken zowel Jean-Pierre Denys, Innovatie en Technology Manager bij Winsol, en Kurt Van den Bergh van Reynaers. “Het luchtdicht aansluiten van de raamprofielen op de ruwbouw kan goed en gemakkelijk dankzij folies die speciaal voor deze klussen zijn ontwikkeld,” legt Kurt van Reynaers uit.
“Eenmaal alles goed afgekleefd, wordt de folie bedekt met een afwerking in muurpleister of gipskarton, of een ander afwerkingsmateriaal. Om het aansluiten van de folie op het raamkader te vergemakkelijken, zijn er ook speciale profieltjes, zoals de ReynaConnect, die om het raamkader heen komen voor een betere verkleving van de folie.”
Hulp van houten kader
“Nog een manier om raamkaders luchtdicht te plaatsen is het gebruik van een houten kader als hulpstuk rondom het raamprofiel. Dit kader is enkel zichtbaar aan de binnenkant van het raam, waar de randen ook worden afgekleefd met luchtdichte folie. Het is een veelgebruikte techniek bij het plaatsen van ramen in passiefhuizen. Maar hoe je de ramen precies luchtdicht laat aansluiten op de ruwbouw, hangt echt van geval tot geval af. De ramenconstructeur moet dit ter plaatse goed bekijken,” adviseert Jean-Pierre Denys van Winsol.“Alles moet perfect uitgevoerd worden want de kleinste fouten geven vaak aanleiding tot grote luchtlekken die later moeilijk opspoorbaar en herstelbaar zijn.”
Vaste ramen
Heel wat raamprofielen worden in het fabriek afgewerkt, waar de stevigheid, luchtdichtheid en isolatie-eigenschappen nauwlettend in de gaten worden gehouden. Die assemblage moet mee zorgen voor een goede luchtdichtheid en optimale isolatie van de raamprofielen.
Jean-Pierre Denys: “De hoekverbindingen van aluminium ramen worden gelijmd, kunststoffen profielen worden aan mekaar gesmolten. Beide processen zorgen voor ‘potdichte’ raamprofielen. Hierdoor zijn vaste ramen natuurlijk de meest luchtdichte.”
Opengaande ramen
Opengaande ramen verliezen hun luchtdichtheid daar waar de opengaande delen niet goed aansluiten op de vaste delen. Raamfabrikanten zoeken ook hiervoor naar de juiste oplossing. “Belangrijk is dat er een goede afdichting is tussen de opengaande en vaste delen. Wij voorzien daarom de ramen van rubbers die ononderbroken rondom het raamdeel lopen. Een middendichting en een aanslagdichting zorgen er voor dat het opengaande raam in gesloten toestand luchtdicht is.”Bij verdekt liggende scharnieren is er nergens een insnijding in de aanslagdichting. “Daarom zijn zulke verdekte scharnieren te verkiezen boven standaard scharnieren bij hoge luchtdichtheidseisen.”
Schuiframen
Schuifdeuren of schuiframen zijn minder luchtdicht omwille van de aanwezige borstels en omdat een ononderbroken dichting ontbreekt. Kurt Van den Bergh van Reynaers raadt daarom aan om voor een hefschuifraam te kiezen. In gesloten toestand zijn deze ramen namelijk meer luchtdicht dan gewone schuiframen. “We garanderen voor onze hefschuiframen van het type CP155-LS een luchtdichtheid die vergelijkbaar is met die van gewone opendraaiende ramen. Daarvoor gebruiken we geen borstels maar speciale rubbers die heel goed aansluiten op de raamprofielen in gesloten toestand.”Bij Winsol maken gebruiken ze een nieuw schuifdeurbeslag van Hautau, ook met rondlopende midden- en aanslagdichting. “Het deurbeslag van Hautau is in Duitsland ontwikkeld, speciaal voor de passiefhuisbouw en de bouw van lange energiewoningen. Je kan het dus nu ook in België krijgen, via Winsol.”
Ramen voor passiefhuizen
De interesse in passiefbouw groeit. Raamfabrikanten zoeken daarom naar oplossingen om ramen te maken die een heel goede isolatiewaarde halen. Bovendien moeten de profielen ook sterk genoeg zijn om drievoudig glas te kunnen dragen. De richtwaarde voor ramen in passiefhuizen is Uw 0,8. “Met kunststof profielen halen we dit nog niet. Daar halen we Uf 1,25 voor profieldiktes van 72 en 80 mm. In combinatie met drievoudig glas zijn deze profielen zeker geschikt voor lage energiewoningen,” legt Jean-Pierre van Winsol uit. “Voor de passiefbouw zijn momenteel kunststof profielen nodig van minimum 80 mm dikte die we momenteel nog niet maken omdat de markt nog te klein is. Maar technisch is het dus wel mogelijk.”Aluminium ramen voor passiefhuis
Bij aluminium ramen zijn wel al Uf-waardes onder de 1 mogelijk, zegt Kurt van Reynaers. “Het raamtype CS 104, met een vleugeldiepte van 104 mm, haalt een Uf-waarde tussen 0,88 en 1,02. In combinatie met drievoudig glas kun je dit type zeker toepassen in een passiefhuis.”Eindig met een goede afstelling
Het juiste raam, het juiste glas, perfect geplaatst en luchtdicht afgeplakt… Dat moet samen het een goede afstelling van het raam leiden tot een ideaal en 100% luchtdicht raam. Jean-Pierre Denys: “Na plaatsing en afwerking is het aangewezen dat de constructeur elk raam ook nog controleert of de dichtingen goed aansluiten en de onderdelen goed afstelt.” Hou jij samen met de installateur rekening met al deze factoren, dan ben je zeker van een luchtdicht raam in je woning en beperk je op die manier energieverlies door luchtlekken.Auteur: Gretel Kerkhofs - januari 2012
Met dank aan: Winsol en Reynaers Aluminium