Raamprofiel en raamrubbers of afdichtingsrubbers

Gewijzigd op 28/03/2012 door Gretel Kerkhofs

Het profiel van een raam draagt de glasplaten en zorgt dat ze beschermd zijn. Gelijktijdig zorgt een profiel er ook voor dat een glasraam op een stevige manier in een gevel of muur bevestigd kan worden. Dankzij variaties in het raamprofiel kun je kiezen uit verschillende types van ramen: vaste ramen, opendraaiende ramen, klapramen, zijdelingse schuiframen, guillotineramen, … Een belangrijk onderdeel van die raamprofielen zijn de afdichtingsrubbers.

Onze buitenschrijnwerkspecialisten

Isolatiegraad raamprofiel Eco System
© Reynaers Aluminium

Thermisch isolerende raamprofielen

Raamprofielen zijn vandaag de dag ook isolerend, zowel voor temperatuur als voor geluid. De isolatiewaarde verschilt wel van materiaal tot materiaal (zie Materiaalsoorten van Raamprofielen) en samenstelling. Zo kunnen profielen van pvc of aluminium opgedeeld zijn in 2 of meer kamers, al dan niet gevuld met isolatiemateriaal. Een tweekamerprofiel isoleert anders dan een 5-kamerprofiel of een meerkamerprofiel dat met rubbers en isolatiemateriaal is afgewerkt.

Een belangrijk onderdeel in de huidige profielen zijn de gebruikte afdichtingsrubbers, die zorgen voor onder andere een thermische onderbreking tussen de verschillende materialen, waardoor je koudebruggen vermijdt.
Doorsnede van een isolerend pvc raam
Dit pvc raam heeft een meerkamersysteem voor een betere isolatie van het raamkader
© Deceuninck
Schuifraam Confort 160
Aluminium profiel voor schuiframen
© Sapa Building System
Verschillende soorten raamprofielen en glas
© Reynaers Aluminium

Rubbers onder het raamprofiel


  • Rubbers onder het raamprofiel kunnen zorgen voor een thermische onderbreking tussen profiel en raamdorpel. Hoe die aansluiting precies moet gebeuren, hangt van het raamtype af. In elk geval moet de aansluiting tussen raamprofiel en muur sinecuur gebeuren. Lees ons artikel "Ramen kiezen, ramen opmeten en ramen plaatsen" voor meer tips.
  • Bepaalde types van rubberen afdichting onder het raam kunnen er ook voor zorgen dat er geen regen aan de ramen binnen komt. Afhankelijk van het type zorgen die rubbers ook voor de waterafvoer.

 

Rubbers rond het raamprofiel

  • Rubbers rond het raamprofiel – vaak in de vorm van een folie en/of tape – dienen om het raamprofiel luchtdicht te laten aansluiten op de muur.
  • Deze aansluiting moet perfect uitgevoerd worden, anders krijg je luchtlekken en het bijhorende energieverlies.

 

Rubbers tussen raamprofiel en glas

  • Rubbers aan de zijkant van de glasplaten en tussen de glasplaten en de raamprofielen dienen om het glas op zijn plaats te houden.
  • De rubbers van vandaag zijn een alternatief voor de stopverf die de schrijnwerker vroeger hier voor gebruikte. Ook een glaslat is een middel om de glasplaat op zijn plek te houden.
  • Vandaag gebruikt de raamconstructeur rubber als afdichtingsmateriaal, om zo de verschillende onderdelen van het raam luchtdicht op mekaar te laten aansluiten.

Folders over ramen en deuren

Meer informatie op de website van deze bedrijven