Woonbesprekingen

Preview: de woningen van Ecobouwers Opendeur

Ecobouwers Opendeur is een jaarlijks initiatief van Bond Beter Leefmilieu en vindt dit jaar voor de 18de maal plaats. Tijdens twee opendeurweekends op 7 & 8 en 14 & 15 november en op woensdag 11 november kun je tips opdoen van ervaren duurzame bouwers en je laten inspireren door de huizen van morgen. Maak hier alvast kennis met twee woningen.

Veel licht en ruimte

Oorspronkelijk wilden de eigenaars deze rijwoning met een gevel van vier en een halve meter verbouwen. Uiteindelijk besloten ze de woning af te breken en helemaal opnieuw op te bouwen.

Op het perceel van nog geen zes meter breed creëerden ze een functionele rijwoning met veel lichtinval en ruimte. Door de verspringende bouwlijnen van de buren te volgen, ontstond er een leuk volumespel. Doorzichten en een vergaande detaillering maken het interieur boeiend.

De woning is in houtskelet en geïsoleerd volgens de passiefnorm. Duurzame technieken maken het plaatje compleet.
De glazen achtergevel geeft uit op de stadstuin en de achterliggende garage. De gerecupereerde Belgische blauwe hardsteen van de gevel vinden we ook terug in de vloer, terwijl de verdiepingsvloeren, trappen, meubels en wanden met bamboe werden bekleed. Dit geeft het strakke interieur een warme uitstraling. 

Je kunt deze prachtige rijwoning van architecten Claes-Vanoppen komen bezichtigen op 14 en 15 november.

Modern en retro hand in hand

Deze budgetvriendelijke rijwoning is een combinatie van doorgedreven energiezuinige maatregelen en een hedendaagse vormgeving. Het gaat om een nieuwbouw nulwoning van architecte Jessica De Lannoy.

Voor de energievoorziening wordt er gebruik gemaakt van PV-panelen, een zonneboiler en warmtepomp. Interessant is de stalen structuur met daartussen metselwerk met bakstenen. De stalen structuur in combinatie met het interieur geeft de woning een retro industriële look al oogt het geheel modern.

Boven de keuken werd het eerste verdiep opengewerkt waardoor er veel lichtinval werd gecrëerd.

De woning gaat open voor bezoek op zondag 15 november.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in