Onderhoudskalender oktober

Gewijzigd op 25/09/2013 door TiM Vanhove

De avonden zijn al merkelijk koeler. Hoog tijd dus om de verwarmingsinstallatie en kachel of haard uit de rustmodus te halen. Dat vraagt heel wat voorbereiding: waterdruk nakijken, thermostaat regelen,… Kortom, het is weer handen uit de mouwen in en rond de woning.

Ontdek deze bouwbedrijven

Plat dak
© Habitos.be

Gebouwschil

 • Reinig dakgoten
  Verwijder bladeren en andere vuilafzetting uit de dakgoten. Op die manier ben je zeker van een vlotte evacuatie van regenwater. Met een bladvanger of bolrooster vermijd je dat het vuil in de afvoerbuizen terecht komt.
 • Vuil van plat dak verwijderen
  Niet alleen de goten ook eventuele platte daken ontdoet u best van vervuiling. Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en dat kan voor verstoppingen zorgen.
Thermostaat
De thermostaat, het brein van de verwarmingsinstallatie.
© Vaillant

Technieken

 • Thermostaat instellen
  Bij het begin van de zomer heb je de thermostaat wellicht enkele graden lager geprogrammeerd of in zomerstand ingesteld. Die instellingen mogen nu opnieuw naar de wintersituatie gebracht.
  Heb je een zonneboiler en programmeerde u de installatie om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dan geeft u nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.
 • Radiatoren ontluchten
  Bij de start van het verwarmingsseizoen is het aan te raden om radiatoren te ontluchten. Radiatoren waar lucht in zit, vullen zich niet volledig met warmte en presteren dus minder. Het zijn doorgaans die radiatoren op de hoogste punten in de woning waar zich de meeste lucht verzamelt.
 • Schoorsteen vegen
  In de periode dat de schoorsteen ongebruikt was kan zich vuil in het kanaal verzameld hebben. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is nog aanwezig. Al die elementen houden een verhoogd risico op een schoorsteenbrand in. Om dat te vermijden laat u de schoorsteen best reinigen.
 • Boiler controleren
  Ga na of de boiler na een periode van inactiviteit niet is gaan lekken. Kijk koppelingen van leidingen in de buurt van de boiler na.

Interieur

 • Geen aandachtspunten
Tak snoeien
© Habitos.be

Rond de woning

 • Struiken rond het huis snoeien
  De afgelopen maanden hebben struiken ongeremd kunnen groeien. Nu we aan de start van de vochtige maanden staan is het raadzaam om na te gaan of de struiken nergens tegen de woning aangroeien. Wanneer dit het geval is, snoei je deze struiken best een stukje terug (10 à 20cm) zodat luchtstroming langs de gevel mogelijk blijft. Zo kan de gevel snel opdrogen.
 • Haal vorstgevoelige planten binnen
  Vorstgevoelige planten in pot verhuis je best naar binnen voor de eerste nachtvorst optreedt. Geef ze een plaats in de serre of veranda.
 • Verwijder bladeren van het gazon
  Om het gazon gezond te houden, verwijder je best regelmatig de gevallen bladeren. Je kunt deze bladeren gebruiken om wintercompost te maken of om vorstgevoelige planten te beschermen. Egels en andere dieren zijn je dankbaar met een hoopje bladeren in een rustige hoek van de tuin. Ze brengen er de winter door.
 • Geef het gazon een najaarsbemesting
 • Hortensia’s snoeien
  Gewone hortensia’s mogen uitgedund worden. Knip oude, uitgebloeide takken tot de grond af.
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 
Auteur: TiM Vanhove - september 2013

Folders over sleutel-op-de-deur

Meer informatie op de website van deze bedrijven