Nadenken over bouwen

Onderhoudskalender juni

Het grote onderhoudswerk is nu achter de rug. Juni maakt een aanloop naar de komende vakantiemaanden. We kunnen het wat rustiger aandoen en het werk veelal beperken tot het controleren van bepaalde aspecten in de woning.

Gebouwschil

  • Controleer de buitenmuren

    Als het metselwerkvoegwerk of de gevelbekleding slecht wordt, houdt dit een risico op vochtindringing in. Wandel rond de woning en bekijk de gevels goed, zodat u mogelijke gebreken tijdig kunt opsporen. Schat zelf in of onmiddellijk ingrijpen nodig is of dat het probleem in eerste instantie enkel opvolging vraagt.

Technieken

  • Filter ventilatie reinigen

    Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
  • Afzuigpunten ventilatie reinigen

    Wanneer de ventilatie op hoge stand werkt, zuigt ze veel stof mee uit de ruimte. Een deel van dat stof zet zich af op de afzuigpunten (ventielen). Het reinigen van deze afzuigpunten met een vochtige doek maakt het geheel niet alleen mooier, maar voorkomt ook een snelle stofafzetting in de afvoerleidingen. Let er bij het reinigen op dat je de stand van de ventielen niet wijzigt. Je kunt aan de binnenzijde van het ventiel de juiste positie aangeven met een stift. Zo kun je het ventiel opnieuw corrigeren wanneer het tijdens het poetsen verdraaide.
  • (Centrale) stofzuiger reinigen

    Werk je met een klassieke stofzuiger? Reinig dan de beide filters van het toestel en vervang de stofzuigerzak. Zo behoudt het toestel zijn zuigkracht en verminder je vervelende geurtjes. Bij een stofzuiger zonder zak volstaat het natuurlijk de filters te reinigen en de bak leeg te maken.
    Werk je met een centrale stofzuiger, ledig dan de vergaarbak en reinig de filter van het toestel.
  • Filter dampkap

    Reinig de filter van de dampkap. Voor sommige modellen volstaat het de filters even mee te wassen in de vaatwasser. Bij andere modellen was je het filterdoek uit in warm water met een ontvettend reinigingsmiddel.
  • Rookdetector

    Controleer de rookmelder op zijn juiste werking. Het toestel bevat hiertoe een testknop. Vervang de batterijen indien nodig.

Interieur

  • Controleer trappen

    Ga na of leuningen nog goed vast zitten. Stel bij indien nodig. Laat houten treden die loskomen of kraken herstellen door een schrijnwerker. Gladde treden kun je veiliger maken door antislip strips aan te brengen.

Rond de woning

  • Controleer planten op bladluis

    Behandel ze met een biologisch product.
  • Knip afgestorven loof weg

    Het afgestorven loof van tulpen en narcissen mag je wegknippen. Uitgebloeide knoppen van de rododendron verwijder je nu ook best.
  • Hagen en buxus snoeien

    Alle hagen en buxus mogen vanaf nu gesnoeid worden. Volgens specialisten ligt het beste moment rond 20 juni.
  • Fruit dunnen

    Dun de vruchten op fruitbomen. Zo krijg je een betere kwaliteit dit jaar en een hogere opbrengst volgend jaar. Snoei druiven ook regelmatig bij.
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Auteur: TiM Vanhove - juni 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in