Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Onderhoudskalender - januari

Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 
Koude en vocht zijn absolute vijanden voor bepaalde onderdelen van de woning: denk aan leidingen die kunnen bevriezen of vocht dat door kieren op ongewenste plaatsen kan komen. Deze wintermaand is er dan ook meer eentje van controleren in plaats van de handen uit de mouwen steken. Al is er her en der altijd wel zinvol werk.

Gebouwschil

  • Kruipruimte en kelder controleren op lekken

    In deze zones lopen heel wat leidingen. Tijdens een koude periode kunnen die het zwaar te verduren krijgen. Controleer tijdens een dooiperiode na hevige of langdurige vorst of de leidingen niet lekken. Besteed tijdens deze controle ook aandacht aan oude ophangbeugels. Zijn ze aan vervanging toe?

Technieken

  • Aardlekschakelaar testen

    De aardlekschakelaar of ‘aardbeveiliging’ schakelt de elektriciteit uit wanneer er lekstroom naar de aarde loopt. Voor je eigen veiligheid is het dus geen slecht idee om er een gewoonte van te maken van om de X aantal maanden even te testen of de aardlekschakelaar nog correct werkt. Het voltstaat even op te testknop te drukken. Te dikwijls testen is geen aanrader, want tijdens de test valt de elektriciteit in de woning weg en moet je dus klokken en dergelijke opnieuw instellen.  
  • Filter ventilatie reinigen

    Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.  
  • Afzuigpunten ventilatie reinigen

    Wanneer de ventilatie op hoge stand werkt, zuigt ze veel stof mee uit de ruimte. Een deel van dat stof zet zich af op de afzuigpunten (ventielen). Het reinigen van deze afzuigpunten met een vochtige doek maakt het geheel niet alleen mooier, maar voorkomt ook een snelle stofafzetting in de afvoerleidingen. Let er bij het reinigen op dat je de stand van de ventielen niet wijzigt. Je kunt aan de binnenzijde van het ventiel de juiste positie aangeven met een stift. Zo kun je het ventiel opnieuw corrigeren wanneer het tijdens het poetsen verdraaide.  
  • (Centrale) stofzuiger reinigen

    Werk je met een klassieke stofzuiger? Reinig dan de beide filters van het toestel en vervang de stofzuigerzak. Zo behoudt het toestel zijn zuigkracht en verminder je vervelende geurtjes. Bij een stofzuiger zonder zak volstaat het natuurlijk de filters te reinigen en de bak leeg te maken.
    Werk je met een centrale stofzuiger, ledig dan de vergaarbak en reinig de filter van het toestel.  
  • Filter dampkap

    Reinig de filter van de dampkap. Voor sommige modellen volstaat het de filters even mee te wassen in de vaatwasser. Bij andere modellen was je het filterdoek uit in warm water met een ontvettend reinigingsmiddel.  
  • Afvoeren reinigen

    Reinig de afvoerleidingen in keuken en badkamer tot en met de sifon. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet. In de badkamer zal je vooral haren uit het de leidingen moeten wegplukken. Met deze ingreep verzeker je jezelf van een vlot aflopende gootsteen.

Rond de woning

  • Snoeien

    Bepaalde boomsoorten, zoals de vijgenboom en de knotwilg, hebben nu hun jaarlijkse snoeibeurt nodig.
     
  • Zaadgoed bestellen

    Heb je nog genoeg zaden van eenjarigen? Bekijk je voorraad en bestel op tijd bij als je in de lente wilt genieten van bloeiers en verse groenten.
  • Zorg voor vogels

    Vergeet de vogels niet tijdens strenge vorst- of sneeuwperiodes. Geef ze broodkruimels of kant-en-klare vetbollen uit de handel. Ook voor water zijn ze je dankbaar.

  • Composthoop

    Zet de composthoop om zodat het verteringsproces vlot blijft verlopen. Compost dat klaar is voor gebruik mag je dun op het gazon of in plantenborders zetten.

Varia

  • Koelkast en diepvriezer reinigen

    Verzamel kliekjes van de voorbije feestdagen en gooi ze weg. Controleer sauzen en dergelijke op hun houdbaarheid. Is die beperkt en passen de sauzen niet bij een doordeweeks menu, gooi ze dan nu ook al weg. Bij de volgende barbecue zijn ze toch vervallen. Veeg verder de glazen leggers en wanden schoon met een vochtige doek (zachte sop). Maak de groentebakken grondig proper.
    Verwijder ijsranden in de diepvriezer zodat deze minder energie verbruikt. Wanneer er echt teveel ijsvorming is, ontdooi je best de diepvriezer. Dit proces kun je versnellen door de haardroger te gebruiken. Controleer ook hier de voedingsproducten op hun houdbaarheidsdatum.
Auteur: TiM Vanhove - januari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in