Omgekeerd wonen

Gewijzigd op 28/01/2015 door TiM Vanhove

Het exterieur is het logische gevolg van het interieur. Dat is één van de uitgangspunten die Stefano Doclo en Jan Strobbe hanteren in hun ontwerpen. Samen met de aandacht voor de wensen en het budget van de bouwheer en de karakteristieken van het bouwperceel, leidt dit tot maatwerk in een hedendaagse, vaak ook tijdloze architectuur.
Het bewijs leveren ze in deze woning in Brakel. Op een 13 meter breed perceel ontwierp het architectenduo een moderne woning. Uitdaging daarbij was dat aan beide zijden een afstand van 3 meter tot de perceelsgrenzen gerespecteerd diende te worden. Bovendien ligt het 56 meter diepe perceel in een helling. “Die helling inspireerde ons om de klassieke woonvorm om te draaien en het slapen naar het gelijkvloers te brengen en het wonen naar de verdieping. Zo kunnen de bewoners maximaal genieten van het mooie uitzicht aan de voor- en achterzijde van de woning.”
Woning Doclo & Strobbe
© Xella

Strakke balkvorm

Het ontwerp leidde tot een strakke balkvorm met veel licht en openheid binnenin de woning. Door in de woning met splitlevels te werken, biedt het concept een antwoord op de helling en ontstaat er toch ruimtelijkheid in het volume. De woning is op het gelijkvloers tot 18 meter diep gebouwd, terwijl ze op de verdieping beperkt is tot 12 meter. Hierdoor ontstaat bij de keuken een ruim dakterras. Om de nodige privacy en beschutting tegen de wind te bieden, trokken de ontwerpers de zijwand een stuk door. De zijwand volgt de vorm van het hellende dak dat in het midden van de woning aansluit op een plat dak. De zijwand werd ter hoogte van het hoekraam in de keuken opengewerkt om ook het nodige zijzicht te bieden.
Identikit
Materiaalkeuze
Ytong van 30 cm, afgewerkt met een pleisterlaag
 
Architect
Doclo & Strobbe - Geraardsbergen

Bron: Xella