Nieuw designtalent Karim Rachid

“A new poetic star is born”. Poëtisch design , zo kan je nog het beste het oeuvre van deze hedendaagse design ster noemen. Poëtisch design, gebaseerd op de complexe criteria van menselijk experimenteel en psycho-sociaal gedrag in verhouding tot het zoeken naar vormen en het verlangen naar een inhoudelijk moderne cultuur.

Democratisch design
Karim Rachid geboren in Caïro, half Egyptisch, half Engels - momenteel wonend en werkend in New-York - was misschien wel voorbestemd om een internationale designster te worden (foto1).
Met zijn democratisch design ,flirtend met kitsch en het “Barbie”poppenimperium, verovert hij momenteel de wereld van design en interieurarchitectuur.
Denk maar aan de meubelen voor designfabrikant –Bonaldo. Kruk “Skoop”(foto2), Bed “Kalm”(foto3), fauteuil “Dragon fly” (foto 4 -4 bis), en tafel “Flap”(foto5), zijn allen voorbeelden van wat hijzelf noemt: poëtisch, esthetisch, experimenteel, sensueel en emotioneel design.

Bevrijding
Het deelnemen aan een moderne cultuur, onszelf bevrijdend van nostalgie en nutteloze tradities. Deze gedachte is wat hij wil omzetten in moderne vormen, al dan niet gebruiksvoorwerpen.
In deze context ontwierp hij dan ook voor kunstdesignfabrikant -Edra- de prachtige zitmeubelcollectie :SuperBlob (foto 1 + 7). Deze “business of beauty”, zoals hijzelf zegt, deze menselijke behoefte naar culturele interieurs, vind je terug in het restaurant “Nooch” in Singapore (foto 8 + 9). Ook hier felle kleuren en organische lijnen, het handelsmerk van Rachid.

Poppig design
Een uitgesproken voorbeeld van zijn poppig maar tegelijk sterk visueel en inhoudelijk design is vanzelfsprekend zijn eigen appartement(10+11). Hier veel roze tinten , een veel voorkomende kleur in Rachids ontwerpen. De bonte en veelkleurige onderdelen vloeien als vanzelf over in één geheel, waarbij de aparte delen toch hun identiteit behouden.

Alledaagse voorwerpen
De in 2006 aan het Ontario Art and design college tot dokter in design gehonoreerde Karim Rachid is ook actief als kunstenaar. Een leuk voorbeeld hiervan is het zitobject “Karimsutra”(foto 12) ,voor New-York’s “museum of sex”.
Eigenlijk had dit ook een gebruiksvoorwerp kunnen zijn in opdracht van één of andere designfabrikant. Het object belichaamt dan ook de typische vormtaal van Rachid.
Wil ik hiermee zeggen dat dit geen kunst is? Neen, het zegt juist veel over Rachids filosofie van een zo kunstzinnig mogelijke toepassing van alledaagse voorwerpen.
Deze universele man dartelt dan ook als geen ander door onze flashy, poppy en glamoureuze wereld, tegelijkertijd doordrongen van waarachtige schoonheid en strevend naar een betere wereld.

Karim, Karim,……… het ga je goed.

Van uw trendwatcher,
Stefan Put - Voor Habitos - mei 2007

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in