Financiele aspecten

Minister Turtelboom plant nieuwe energiepremies

58% van de Belgische woningen is energetisch niet in orde. Om daarin verandering te brengen, werkt Vlaams minister van energie Annemie Turtelboom een langetermijnvisie uit met daarin verschillende maatregelen. Een belangrijke piste daarin zijn duidelijke en vernieuwde energiepremies voor renovatie en bestaande woningen. De minister liet in haar kaarten kijken tijdens een seminarie over renoveren georganiseerd door Essencia.
Samen met de actoren uit de markt werkt minister Turtelboom aan een visie om het energiepeil van bestaande woningen te laten zakken. Dat is nodig omdat zo’n 300.000 huizen in ons woningenbestand niet de minste energiebesparende voorzieningen hebben zoals dakisolatie of een condenserende verwarming. Bij 58% van de woningen is er nog ruimte voor verbetering.
 
Om de eigenaars van deze woningen tot actie aan te sporen, werkt de minister op verschillende pistes aan maatregelen. 
 
  • E-calculator

    Deze tool moet de banken helpen om te becijferen welk besparingspotentieel de beoogde maatregelen hebben. Dat budget kan dan extra geleend worden om de werken uit te voeren
     
  • E-lening

    De energielening is al enkele maanden operationeel en heeft groot succes.
     
  • Lagere schenkbelasting

    Sinds 1 juli 2015 heeft de Vlaamse overheid de belasting op de schenking van een onroerend goed aangepast. De tarieven zijn algemeen verlaagd, maar wie een energierenovatie doorvoert aan het geschonken onroerend goed, geniet een nog lagere belastingvoet.

  • Hervorming energiepremies

    Voor dit najaar nog belooft de minister een reeks nieuwe energiepremies. Deze premies zullen in de beginperiode hoog zijn en na verloop van tijd dalen. Dit om woningeigenaren tot snelle actie aan te sporen. Nieuwe denkpistes zijn ook de (hogere) premies voor totaalrenovaties. Dit zijn werken waarbij de huiseigenaren meerdere energiebesparende maatregelen gelijktijdig of na elkaar doorvoert. Tot slot wil de minister ook premies beschikbaar maken voor renovatie op straat- of wijkniveau. Ervaringen uit het buitenland tonen immers aan dat dergelijke grootschalige aanpak tot 15% goedkoper kan zijn.
 
Naast deze stimulerende maatregelen wil Annemie Turtelboom ook het taboe doorbreken dat een bestaande woning per definitie gerenoveerd moet worden. Sommige woningen zijn in zo’n slechte staat dat het goedkoper en efficiënter is ze af te breken en een nieuwe woning te bouwen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in